Česká literatura má potenciál zaujmout, říká ředitel Lipského knižního veletrhu Oliver Zille

31. leden 2019

Na Lipském knižním veletrhu se letos představí na šedesát českých autorek a autorů a více než sedmdesát nových německých překladů českých titulů. U příležitosti 30. výročí sametové revoluce a pádu železné opony se Česká republika stane mezi 21. a 24. březnem hlavní hostující zemí této prestižní události.

„S knižním trhem v České republice spolupracujeme od 90. let. Od té doby spolupráce pokračuje a zintenzivnila se zejména v posledních deseti letech. K úspěchu prezentace literatury v zahraničí jsou vždycky důležité dvě věci – na jedné straně veletrh, který dává literatuře šanci, na druhé straně poctivá příprava a profesionální prezentace,“ říká ředitel Leipziger Buchmesse Oliver Zille.

Z Lipského knižního veletrhu

V německojazyčném prostředí je mladší generace českých autorů dosud velmi málo známá. Téměř veškerá znalost se opírá o dnes už kanonické postavy české literatury. „Odpovídá to vývoji každodenní situace. Autoři jako Klíma a Kohout reprezentovali celé generace, dnešní autoři jsou umělci, kteří vystupují sami za sebe, a to je fenomén pro všechny země. Když se podíváte, kteří autoři jsou úspěšní v Německu, tak jsou to ti, kteří nejen dobře píší, ale jsou i přítomní v prostoru – píší fejetony v časopisech, vyjadřují své názory k umění, jezdí na festivaly, mají knihy v obchodech, které podepisují.“

Z Lipského knižního veletrhu

„Hlavním tématem letošního ročníku bude 30 let od sametové revoluce v Československu a 30 let od mírové revoluce v Německu. Z tohoto důvodu také chystáme celou řadu debat, které se budou těmto tématům věnovat. Chceme ukázat, co se po revoluci v zemích střední a východní Evropy událo, jaké jsou tam vztahy a jak si představujeme soužití v Evropě."

Lipský knižní veletrh je v německy mluvícím prostředí největší festival pro autory ze střední a východní Evropy. „Letos přijede do Lipska více než 300 autorů a autorek z bývalých zemí Sovětského svazu. Kromě toho dáváme příležitost i mladým autorům, kteří jsou v Německu ještě neznámí a doufáme, že díky Lipskému veletrhu se z nich stanou známí a velcí autoři.“

Spustit audio