Češi si připomínají oběti holokaustu veřejným čtením jejich jmen, také při vzpomínkovém obřadu v Terezíně

6. květen 2024 15:44

V zaplněném půdním divadle Muzea umění v Terezíně v pondělí 6. května zaznělo 100 jmen obětí holocaustu. Součástí letošního 34. ročníku vzpomínkového obřadu Jom ha-šo'a bylo divadelní představení o životě spisovatele Karla Poláčka, který prošel terezínským ghettem.

„Pro nás je to zajímavé, hrát v tomhle prostoru, protože tady opravdu s největší pravděpodobností Karel Poláček a Dora stáli. On tu dělal přednášky pro svoje spoluvězně,“ vysvětluje herec Martin Doucha, který ztvárnil Karla Poláčka.

Jom ha-šo'a v Terezíně

Tento známý spisovatel studoval v Rychnově nad Kněžnou gymnázium. Zástupci rychnovské školy byli také mezi těmi, kteří letos četli další stovku jmen Židů, kteří se z terezínského ghetta nevrátili.

Modlitbu odsloužil vrchní zemský rabín Karol Sidon. K Terezínu ho váže osobní vztah: „Poněvadž na pevnosti zavraždili mého tatínka. Teprve postupně jsem si uvědomil tu obrovskou sílu kultury, která tehdy v Terezíně existovala. To souvisí i s tím Poláčkem i s divadlem.“

Datum veřejného čtení na památku obětí holokaustu je proměnlivé. Důvod vysvětluje ředitel Památníku Terezín Jan Roubínek: „Protože hebrejský kalendář má 355 dní a ne 365. Proto nám Jom ha-šo'a vychází každý rok do jiného dne.“

Do Terezína zavlekli nacisti přes 150 000 Židů. Odhaduje se, že v důsledku stresu, hladu a špatných ubytovacích podmínek zemřelo v ghettu 35 000 lidí. Většinu ostatních pak nacisté zavraždili po transportu ve vyhlazovacích táborech. Přežilo jich pouhých 2700.

Spustit audio