Češi pomáhají Nepálcům po ničivém zemětřesení. Chystají se vybudovat ekologickou ubytovnu pro turisty

2. červen 2018

V roce 2015 zasáhlo Nepál silné zemětřesení. Zemřelo při něm přes osm tisíc lidí a třeba údolí Langtang v podstatě srovnalo se zemí. Skupina českých cestovatelů se proto rozhodla, že lidem z této oblasti pomůže a postaví turistickou ubytovnu s ekologickým provozem, tzv. EcoLodge.

Před rokem zasáhlo Nepál ničivé zemětřesení. Vesnice Simthálí se dočkala pomoci jen z Česka

Simthali, Saraswati s matkou a plechy ze sbírky

Dnes je to právě rok co Nepál zasáhlo katastrofální zemětřesení. Otřesy o síle 7,8 stupně zabily víc než osm tisíc lidí a další tisíce zranily. Destrukce zasáhla velkou část země. Víc než půl milionu domů včetně mnoha památek nevyčíslitelné ceny se zřítilo. Katastrofa zasáhla především ty nejchudší: lidi na vesnicích. Přišli o domy i hospodářská zvířata. Ve sbírce Pomáhejte s námi Nepálu shromáždili posluchači ČRo téměř 10 milionů korun. Peníze putovaly lidem dvou konkrétních vesnic: Simthálí a Selang.

„Část našeho oblíbeného údolí Langtang smetla kamenná lavina,“ vzpomíná Miroslav Vosátka na následky ničivého zemětřesení v roce 2015. „Tenkrát tam jenom v té největší vesnici zahynulo tři sta lidí, z toho sto zahraničních turistů. Zahynuli tam i naši přátelé.“

Miroslav Vosátka spolu se skupinou přátel, se kterými pravidelně do Nepálu jezdil, se rozhodli, že pomůžou obyvatelům údolí Langtang znovu se postavit na nohy.

Pryč s balenou vodou

Provozování turistických ubytoven, tzv. lodgí, je jeden ze způsobů obživy tamních obyvatel. Češi se proto rozhodli, že v Langtangu postaví tzv. EcoLodge – ubytovnu s ekologickým provozem, která bude díky solárním panelům a bioplynové stanici na zpracování odpadů energeticky samostatná.

„Levou nohou ve středověku, v pravé ruce mobil.“ Autentické svědectví z Nepálu rok po zemětřesení

Simthali, Saraswati a matkou

Nepál – země, která nemá obdoby. Ať už jde o přírodní krásy nebo úchvatné historické památky. Ale také jedna z nejchudších zemí na světě a země, kterou před rokem postihlo ničivé zemětřesení. Jak se s ním Nepálci vypořádali? Po svém...

Velkým problémem je v Nepálu také odpad v přírodě. Na vině jsou mimo jiné i turisté, kteří zde odhazují plastové lahve od pitné vody. I tento problém by měla pomoct odbourávat ozonizační jednotka v EcoLodgi.

„Ta, o které uvažujeme, je schopná ošetřit asi 500 litrů vody denně tak, aby byla zbavená mikroorganismů a tedy pitná,“ vysvětluje Miroslav Vosátka. „Jde nám o to, aby mohli místní i turisté přijít a natočit si do svých lahví vodu a nemuseli kupovat vodu balenou.“

Nezbiješ? Pěstuj houby!

Obsluha EcoLodge by měla být schopná obstarat si vlastní potravu. V národním parku Langtang rostou hlavně rododendrony, ale také olše a břízy. A právě špalky z těchto dřevin chce skupina kolem Miroslava Vosátky naočkovat kulturami hlívy a vyzkoušet, kterým druhům by se v tamních podmínkách mohlo dařit.

Vzualizace budoucí podoby první ekologické horské chaty v Nepálu

Pěstování hub a zeleniny je jediným možným způsobem, jak můžou místní sami získávat potravu. Z náboženských důvodů totiž nesmějí zabíjet zvířata. Od původní myšlenky vytvořit tam rybníček a chovat ryby a kozy proto museli Češi upustit.

Zelená energie

I samotné vaření by mělo být ekologické - poslouží k tomu například i speciální solární vařič. „Jde o parabolu asi metr a půl v průměru, která je pokrytá reflexní vrstvou. Doprostřed dáte hrnec a za necelou hodinu máte uvařenou rýži,“ popisuje Miroslav Vosátka.

Kromě solárního vařiče je v plánu i vařič na bioplyn, který vzniká z biologických odpadů. Elektřinu bude generovat větrná elektrárna a vodní turbína v kombinaci s deseti solárními panely.

„Energetické zdroje jsme zkombinovali tak, aby když jeden vypadne, aby ho mohl nahradit jiný,“ uzavírá Miroslav Vosátka.

autoři: Vojtěch Koval , and
Spustit audio