Češi papírové vystřihovánky milují. První model v časopise ABC byla Gagarinova raketa

28. červen 2021

Šéfredaktor časopisu ABC Zdeněk Ležák zavzpomínal na počátky papírových vystřihovánek u nás a prozradil, jak se zapojit do soutěže o nejlepší papírový model.

Papírové vystřihovánky baví už desítky let. Tyhle modely u nás lepí hodně nadšenců a velkou zásluhu na tom má časopis ABC.

Národ „postižený“ vystřihovánkami

Čtěte také

Podle šéfredaktora časopisu ABC Zdeňka Ležáka je celý náš národ „trošku postižený“ papírovými vystřihovánkami. Populární jsou i v jiných zemích, například v Japonsku a Číně, ale v evropském měřítku jsou Češi jedni z největších milovníků této kratochvíle.

Legendární časopis ABC vychází už od roku 1957. „Už tehdy byl na svou dobu plný atraktivních věcí, jako byly články, komiksy i různé rukodělné návody,“ popsal Zdeněk, co mohli čtenáři na stránkách Ábíčka najít. Vystřihovánka se v něm poprvé objevila v roce 1962. Byl to model rakety Vostok, která vynesla do vesmíru prvního člověka – kosmonauta Jurije Gagarina.

Detail z dvojstrany časopisu ABC, kde čtenáři našli papírový model rakety Vostok

Zajímavé je, že zmíněná vystřihovánka nevypadla jako pravý Vostok. Proč? Podoba rakety sice nijak tajná nebyla, ale autoři papírového modelu prostě tehdy neměli k dispozici dostatek informací ani fotografii, a tak museli trochu improvizovat.

Vkus modelářů se mění 

Teprve až od konce 60. let se vystřihovánky začaly v „Ábíčku“ objevovat se železnou pravidelností. Vkus modelářů a typy objektů se během času proměňovaly. Od rakety se přešlo třeba na formule nebo hrady a zámky.

Chtěli byste se zapojit do soutěže o nejlepší papírový model? Poslechněte si rozhovor a dozvíte se, jak na to.

Klub Rádia Junior vysíláme každý den v 19:00.

Nalaďte si vysílání Rádia Junior online na audioportálu mujRozhlas.

autoři: Roman Víšek , kpe
Spustit audio

Související