Červené „erko“ jako člen rodiny. Vše kolem něj děláme společně, smějí se Simona a Miloš Tkadlecovi

1. prosinec 2022

Tentokrát vás redaktorka Romana Joudalová zve na Návštěvu do obce Jasenná na Náchodsku za Milošem Tkadlecem, který je zapáleným fandou do veteránů a motorsportu, a také hrdým majitelem legendárního vozu Škoda 110 R coupé.

Svoje kupéčko nám Miloš Tkadlec nejen ukázal, ale také jsme se svezli. A hlavně jsme se toho o něm a o lidech, kteří tento vůz v 70. letech 20. století stvořili nebo v něm závodili, hodně dozvěděli.

„Erko“ spojilo život Simony a Miloše

Čtěte také

Legendární, více než padesátiletá Škoda 110 R coupé dokáže stále upoutat pozornost každého, kdo se vyskytne v její blízkosti. A bylo to právě červené „erko", které životní cestu Simony a Miloše Tkadlecových svedlo dohromady.

Jejich svatba se tedy také celá točila kolem jejich nablýskaného a hýčkaného veterána. Dnes už v něm jezdí ve třech, i s malým synem. Nejvíce si užívají srazy a spanilé jízdy i orientační závody veteránů po našem kraji.

Jako kluk si zamiloval dědovo embéčko

Miloše Tkadlece, rodáka z Jasenné na Náchodsku, fascinuje motorsport a historie vozů značky Škoda od malička. K této vášni ho už jako kluka přivedl jeho dědeček, který měl a opečovával své taktéž slavné „embéčko". Tak společně v roce 2007 našli v novinách inzerát na prodej vozu Škoda 110 R coupé a tehdy ho „za pár korun" koupili.

Od té doby je červené „erko" členem rodiny. Z dnešního pohledu to byla velmi dobrá investice, protože „erko" nedávno oslavilo padesátku a jeho cena vyšplhala výš, než si asi tehdy kdokoliv dokázal představit.

Upravené „erko“, to byl opravdový sporťák

Čtěte také

Miloš Tkadlec se stal majitelem mezi Škodovkami výjimečného veterána, ale začal také natáčet video-rozhovory s lidmi, kteří v 70. letech působili v motoristickém sportu, především s rallye jezdci, kteří s vozy značky Škoda jezdili, museli si všechno udělat sami a vůbec to neměli jednoduché.

Chce ale také uchovat vzpomínky lidí, kteří na vývoji a výrobě tehdejších závodních vozů pracovali. Kontakty hledá na internetu, přes Facebook se snaží najít potomky lidí, kteří závodili a přes ně se s nimi spojit.

Svá videa s pamětníky motoristického sportu 70. let 20. století Miloš Tkadlec zveřejňuje na svém YouTube kanálu.

autoři: Romana Joudalová , baj
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.