Červená aerovka byla nejznámější písničkou Rudolfa Pellara, muže krásného hlasu a velkého záběru

26. únor 2023

„Červenou aerovku složil Zdeněk Petr, výborný rozhlasový režisér, který velmi pečoval o to, aby zpěvákům bylo rozumět a aby zpívali správně česky. Zdeněk Petr toho nenapsal mnoho, ale to, co vytvořil, bylo vždycky dobré.“ Tak kdysi vzpomínal před mikrofonem autora pořadu Světla ramp na svůj největší hit, který o mnoho let později přezpívala kapela Neřež, známý zpěvák a šansoniér, herec a recitátor Rudolf Pellar. Od jeho narození uplyne o posledním únorovém dni plných 100 let.

Rudolf Pellar se narodil ve slovenském Púchově nad Váhom, ale odtud se odstěhoval s rodiči ve třech letech do Jihlavy, kde prožil svá studentská léta. Vystudoval konzervatoř a první angažmá získal v Horáckém divadle v Jihlavě.

A tam začal na jevišti též zpívat. „Zpíval jsem pak i ve Slezském divadle v Opavě. S těmito divadelními soubory jsem jezdil na dlouhé zájezdy a v autobuse se zpívalo. Od tatínka, který pocházel z moravského Slovácka, jsem znal spousty slováckých písniček. Z Opavy jsem musel v roce 1948 odejít, protože jsem nevstoupil do komunistické strany. Tak jsem přešel do Libeňského divadla, kam si mě vzal jeho tehdejší ředitel Honza Strejček, s nímž jsem se znal už z Jihlavy. V Libni jsem dostával jenom role spojené se zpíváním. Odtud už jsem plynule zamířil do Karlína,“ připomněl si kdysi Rudolf Pellar začátky svého zpívání před publikem.

Ale v jeho případě nešlo jen o divadelní zpívání, stal se jako zpěvák působivého barytonu součástí české pop music zejména v raných šedesátých letech.

Čtěte také

Některé jeho nahrávky jsou rozesety po malých deskách Supraphonu, ovšem svého profilového alba se Rudolf Pellar dočkal až ve svých osmdesáti letech péčí Radioservisu. I když Rudolf Pellar interpretoval songy z různých žánrových okruhů, nejvíce měl rád šansony. Připomeňme třeba songy Všední ulice, Blues o noční čekárně nebo Pařížské bulváry.

Rudolfu Pellarovi se podařilo se vyniknout v několika odlišných oborech. Prosadil se také jako skvělý překladatel z angličtiny, společně s manželkou Lubou. Svůj krásný hlas propůjčil řadě rozhlasových pořadů, televizních dokumentů a recitačních programů. Natáčel také četbu v českobudějovickém rozhlasovém studiu. A letní čas prožíval na jihu Čech. Rudolf Pellar odešel 4. září roku 2010 ve věku 87 let.

V pořadu Světla ramp jsme se vrátili také k osmdesátinám autora i hudebníka Jiřího Zmožka, hitmakera osmdesátých let, který napsal úspěšné songy pro Věru Špinarovou, Hanu Zagorovou, Karla Gotta, Marii Rottrovou a další hvězdy. A třeba balada Tam u nebeských bran byl velkým hitem Michala Tučného, třebaže byla určena pro Karla Gotta. Jiří Zmožek měl úspěch jako interpret se svou písničkou Už mi, lásko, není dvacet let, která je dlouhodobou stálicí českobudějovických rozhlasových Melodií podvečera.

Finále pořadu bude ve znamení ex-Beatla George Harrisona k jeho nedožitým osmdesátinám.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související