Čertovo kvítko. Jsou či nejsou s čerty žerty? V pohádce vám odpoví hned dva

8. srpen 2021

Bernáš a Gajdula. Oba čertíci se trochu škorpí, hádají, zkoušejí to jeden na druhého, ale nakonec se spřátelí a zůstanou mezi lidmi. V čertovské pohádce účinkují Otakar Brousek ml., Simona Stašová, Jan Čenský a další.

Účinkují: Otakar Brousek ml., Simona Stašová, Jan Čenský a Jan Gross
Napsala: Maria Křepelková
Dramaturgie: Eva Košlerová
Hudba: Marek Eben
Režie: Maria Křepelková
Natočeno: 1989

Čert Gajdula se raduje, že se mlynářka pořád vadí a sváří se svým mužem. Netuší ovšem, že mlynář není muž, nýbrž taky čert - Bernáš. Poté, co chtěl unést Káču do pekla, zůstala mu na krku a nehodlala se ho vzdát. Pořídila mlýn a nutí čerta pracovat. Káčin Bernáš by se s čertem Gajdulou rád domluvil na společném plánu, ale není to tak jednoduché. Touží se díky Gajdulovi dostat zpátky do pekla.

Problém je v tom, že Gajdula je sice učený a přesvědčený, že podle pekelné čítanky zařídí vše jedna dvě, je ovšem taky hodně nezkušený. Ve svých odhadech a záměrech se pekelně zmýlil? Možná ani neudělá pekelnou zkoušku. Kam se celý zašmodrchaný příběh vyvine a kdo se nakonec vrátí do pekla a kdo ne?

autoři: Tvůrčí skupina Drama a literatura , Václava Ledvinková
Spustit audio

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.