Čertí babička

6. prosinec 2020

Pojďte s námi do pekla! Ale nebojte se! Tohle peklo je speciální. Má totiž svou Čertí babičku.

Čte: Alena Vránová
Napsala: Iva Gecková
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Yvona Žertová
Natočeno: 2017

Ta vaří, peče výborné koláče a buchty, učí v pekelné škole počty a přeměny v jiné bytosti, léčí čertům všechny neduhy a bolístky a vůbec tak nějak zajišťuje chod celého pekla. Ne, že si ji budete představovat jako nějakou vetchou stařenku sedící v koutě... Kdepak! Ta naše má síly a elánu za sto čertů, stihne naráz deset věcí, a když se rozzlobí... ajajaj... to vám lítají hromy a blesky, peklo se otřásá v základech, a i Lucifer se radši schová za svůj pekelný trůn!

Železňáky

Už jste někdy ochutnali pravé pekelné železňáky? Že nevíte, co to je? Jde o koláče, které se připravují z pěti kil popela, pětačtyřiceti vajec, povidel a z kousků řetězu! Čertí babička do nich dnes přidá ještě jednu tajnou ingredienci! Jakou? To už si poslechněte sami!

Tajná inšpekce

Čertí babička je nejenom skvělá kuchařka, ale také učitelka! Učí například počty nebo přeměny v jiné bytosti. Co když na jednu z jejích hodin ale přijde tajná inšpekce? To se babičce určitě líbit nebude! Jak odhalí nezvaného hosta? O tom vám poví Hajaja.

Čertí zákony

Kdo by to byl řekl, že Lucifer neumí počítat a potřebuje doučování! Ještě že ho Čertí babička přijala do své třídy a trpělivě ho učí! Dnes si ale čerti místo počítání zopakují pekelná pravidla! Kolik jich je? A jak zní čertí hymna? Chtěly byste, děti, chodit do pekelné školy?

Rozmary počasí

Víte, jak se na Zemi bere sníh, déšť nebo kroupy? Kroupy velké jako tenisáky, střední kroupy nebo maličké krupky letničky? Z pekla! Ne nadarmo se říká "žení se čerti na obloze". Poslechněte si sami, jak Čertí babička naučí čerty měnit počasí na Zemi!

Jak Buriáška bolel zub

Za Čertí babičkou přišel jednoho dne její vnuk Buriášek. Místo veselého úsměvu a rozzářených očí měl však nafouknuté tváře a na řasách nějaký bílý poprašek. Co má Buriášek za podivnou nemoc? Jak ho Čertí babička vyléčí? O tom vám bude vyprávět Hajaja!

Proč má čert kopyto a chodidlo

Asi všichni víte, že čert má jedno kopyto a jedno chodidlo. Ale víte vy vůbec, proč tomu tak je a čert nemá například dvě kopyta nebo dvě chodidla? Čertí babička vám to v dnešní pohádce vysvětlí. Tak poslouchejte.

Velký úklid

Čertí babička si vůbec si nemohla vzpomenout, kdy naposledy dělala na půdě velký úklid. Ať si lámala hlavu sebevíc, nepřišla na to. Takže to musela být opravdu pěkná řádka let, uvědomila si a hned se na to vrhla. Co všechno babička při svém úklidu na půdě našla? A kdy jste naposledy dělali velký úklid vy?

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio