Čert nikdy nespí. Původní pohádková komedie plná písniček od pekelného sboru Kadidlo

4. prosinec 2022

Čert Kazimour špatně vidí. Stále častěji se mu tak klíží oči při četbě v pekelném zákoníku. Takže nechtěně porušuje heslo: „Čert nikdy nespí!“ Co je ale horší? Kvůli špatnému zraku a nevhodné optice způsobí velkou, donebevolající šlamastyku. Místo zlého krále odnese do pekla omylem strážného anděla Chrudoše... Ve veselé pohádce Zdeňka Kozáka stojí Lucifer před otázkou, jak napravit fatální chybu svého podřízeného a jak se pro příště se vyhnout zastaralým nařízením.

Osoby a obsazení: havíř Kuba Rosůlek (Martin Havelka), Manka (Gabriela Štefanová), král Celerýn XII. (Zdeněk Junák), princezna Mandolína (Sandra Riedlová), Lucifer (Ladislav Kolář), služební čert Kazimour (Jaroslav Kuneš), anděl strážný Chrudoš (Michal Bumbálek), Hospodin, vládce Všehomíra (František Derfler), hlas z pekelného tlampače a čert Buriáš (Vladimír Hauser), čert Luciáš (Miroslav Černý), čert Anciáš (Lubomír Stárek), čert Griliáš (Michal Isteník).
Autor textu a písní: Zdeněk Kozák
Dramaturgie: Hana Hložková
Zvukový mistr: Lukáš Dolejší
Hudba: Jan Kyncl
Režie: Zdeněk Kozák
Natočeno: v Brně v roce 2012

„Co peklo schvátí, nikdy nenavrátí,“ je zásadním bodem zákoníku, kvůli kterému se pán pekel dostane do nepříjemného konfliktu s otcem nebeským. Ačkoliv si nikdo nepřeje mít v pekle anděla, zákon je zákon.

A tak zatímco celé peklo úpí pod kulturní a zdravotní osvětou ambiciózního Chrudoše, kterému konečně bylo dopřáno také něco řídit, na zemi je v ohrožení života Kuba Rosůlek.

Svérázný havíř totiž uzdravil princeznu a místo toho, aby byl odměněn, čeká jej trest nejvyšší. Jeho strážný anděl není k nalezení, a tak se do celé věci vloží Kubova rázná žena Manka.

Kupujte na Radioteka.cz

Zdeněk Kozák

Zdeněk Kozák

Pohádkovým textům se věnuje dlouhodobě. Kromě úspěšných titulů uvedených na divadle a v televizi, byly v Českém rozhlase, vždy v jeho režii, natočeny Pohádka o Popelce, Zpívající housle, O bojácném Floriánkovi, Český Honza, O ševci Ondrovi a komtesce Julince a Čáry báby Cotkytle. Kozákovy dramatické texty jsou charakteristické vtipnými jazykovými hříčkami a humornými i poetickými písňovými texty. Jeho pohádkovým postavám, ať už sympatickým či komicky záporným, nechybí temperament.

Hledáte audiopohádky na dobrou noc zdarma? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo pak zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a pohádky zdarma on-line ještě týden po odvysílání. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související