Černec, zpěvořečník, podnosnice libočudná, stehnonožka, bedlivák? Luděk Munzar v novém pořadu o naší mateřštině promlouvá obrozeneckou češtinou

7. leden 2015

Pár slov a krásná chvíle se narodí jak dítě. Tak začíná první díl nového pořadu Českého rozhlasu Dvojky Okouzlení slovem. Je určen všem, kteří mají češtinu jako mateřský jazyk.

Odstíny češtiny by určitě nebyly tak zajímavé, nebýt obrozenců. Například Josef Jungmann napsal pětidílný česko-německý slovník, který měl přes 120 000 slov. Jeho zásluhou spatřila světlo světa taková slova jako rostlina, látka, kyselina, ohon, čtverec, trojúhelník a podobně.

K vytváření českých výrazů strhl i přírodovědce bratry Preslovy. A tak dnes máme brambořík, protěž, bleduli nebo tuleně, vorvaně, jesetera, bobra, daňka, sklípkana či lenochoda.

Čtěte také

Hodně obrozeneckých slov se sice neujalo, například černec (káva), zpěvořečník (básník), podnosnice libočudná (cigareta), stehnonožka (šunka), bedlivák (student). Ale některá z nich používáme dodnes, aniž bychom o tom věděli.

Proto neškodí občas si připomenout a oživit dědictví našich prozíravých předků. I když dnes přejímáme mnohá zahraniční slova, každý úsvit nebo vánek pana Jungmana je jako pohlazení po duši.

Audiozáznam pořadu najdete v iRadiu. Pozor! Jen do středy 14. ledna 2015.

autoři: František Novotný , Jan Munzar
Spustit audio