Celodenní nošení módní obuvi je velmi nezdravé! Správné boty jsou základem správného vývoje celého pohybového systému

21. červen 2017

Člověk za život nachodí až 40 000 km. Pokud vás přitom nemají bolet nohy, musíte mít správné boty.

„O auta se lidé často starají líp, než o vlastní nohy. Dělejte to tedy stejně jako s autem. Když s ním nejezdíte do servisu, přestane jezdit. Když malému dítěti nazujete špatné boty, bude mít problémy celý život,“ říká lékařka Marie Součková, prezidentka České podiatrické společnosti.

Na hřiště, do města, do společnosti

Pokud nohu obujete správně, je to dobré i pro vaše tělo. Pokud špatně, nastavujete si svalovou disbalanci celého pohybového systému. Zároveň ale mějte na paměti, že se vaše noha mění po nejrůznějších zraněních, přetíženích nebo i špatnou obuví.

„Nevybírejte boty podle aktuální módy. Důležitější je, aby byly přímo pro vás. Poznáte to úplně jednoduše: Prostě vás v nich nic nebolí.“ Řiďte se taky plánovanou aktivitou: boty pro sport na hřišti, v tělocvičně, boty do společnosti. „Rozhodně ale nenoste celodenně módní obuv!“

Kdy dát první botky dítěti?

Kdy by mělo první boty dostat dítě? „Až ve chvíli, kdy začne chodit samostatně. Ne s dopomocí.“ Botka musí dobře sedět, být dostatečně ohebná, pružná, z přírodního materiálu a taky dýchat.

„Dětská noha se totiž potí daleko víc než dospělá. Dbejte na to, aby byla ale taky dostatečně volná, aby mohly pořádně pracovat prstíčky.“ A co si lékařka myslí o moderní chůzi naboso i ve městech?


Podologie je péče o nohu, kterou provádí pedikér nebo speciálně vyškolený zdravotník (pomáhá třeba diabetikům). Podiatrie je lékařský obor, který se věnuje komplexnímu vyšetření nohy, a to v souvislosti s pohybovým aparátem. Lékař poradí, jak o nohy pečovat, chodit, jaké vložky nebo boty nosit.

Naboso?

„Sice jsme se narodili k tomu, abychom chodili bosí, ale v průběhu století se vaše noha stala citlivou k zevnímu prostředí. Boty vás před tím chrání.“ Samostatnou kapitolou jsou pak nemocní s cukrovkou.

„U lidí se syndromem diabetické nohy musíte omezovat ohebnost boty. Vlivem poškození nervových struktur a nedokrvení chodidla u nich dochází k velkému přetížení a tím pak vznikají nejrůznější vážné defekty. Diabetik prostě musí nosit speciální boty! Nekompromisně.“

Vycházka naboso
autoři: lup , Jiří Holoubek
Spustit audio