Celiakie je nemoc chameleon. Má mnoho podob, ale léčba je jasně daná

19. březen 2024

V Česku je přibližně 30 tisíc celiaků. Nesmí jíst potraviny, které obsahuje lepek. Jsou ale i lidé alergičtí na lepek. Obě skupiny spojuje přísná dieta. Čemu se celiak musí opravdu vyhnout a jak je dodržování diety náročné?

„Celiakie je zánětlivé onemocnění střeva, ale může se projevit nejen ve střevě. Příznaky nemusí být jen zácpa, průjem nebo bolest břicha. Pokud se celiakie neléčí, může se projevit neplodností, osteoporózou, až po rakovinu. Nevstřebávají se totiž živiny, tělo trpí. Je to prostě nemoc chameleon,“ míní předsedkyně Celiaklubu Východní Čechy Petra Srdínková.

Alergie na lepek není celiakie

Potvrzených celiaků je u nás 30 tisíc. A další skupinou jsou lidé, kteří jsou alergičtí na lepek. „Alergie ale není celiakie. Vzniká proto, že jíme hodně jídla, ve kterém je lepek. Proto na to začnou být někteří lidé citliví,“ vysvětluje Petra Srdínková.

Předsedkyně Celiaklubu Východní Čech Petra Srdínková.jpg

Pro obě skupiny je ale zásadní vyřadit z jídelníčku potraviny, které obsahují lepek. Jedná se o obiloviny, tedy o pšenici, ječmen, žito a oves. Dnes už jsou na trhu různé směsi, které dokážou bez problémů nahradit klasickou mouku.

Doživotní bezlepková dieta

K založení Celiaklubu pro východní Čechy přivedla Petru Srdínkovou její dcera. „Před sedmi lety naše paní doktorka přišla na tuhle nemoc, protože dcera špatně rostla. Paní doktorka z krve zjistila, že protilátky proti celiakii jsou velmi vysoké a celiakie je jednoznačná.“

„Doživotně bezlepková dieta, to byl pro mě nejdřív šok. Co teď? Nesmí buchtu, nesmí chleba,“ popisuje Petra Srdínková a dodává: „Proto se v našem Celiaklubu učíme vařit a fungovat s tím, a to nejen doma, ale i v restauracích nebo ve školní jídelně. Klub celiakie ukazuje cestu, jak se s nemocí naučit žít tak, aby nás to neomezovalo,“ vysvětluje předsedkyně a upozorňuje na stránky www.celiaklub.cz.

23. března se koná v pardubickém Domě techniky Celiak Food Festival. Co všechno tam ochutnáte? Poslechněte si v záznamu pořadu.

Spustit audio

Související