Čekanku sejeme na jaře a v létě; v zimě se bude hodit

26. červen 2013
Rada pro tento den

Pěstování zdravé, křehké a chutné čekanky není obtížné. Seje se na jaře a v létě, v zimě zpestří jídelníček. Syrová je výborná do salátů, dá se i vařit, napařovat nebo dusit.

Nejprve ji pěstujeme venku, pak ji přesadíme dovnitř
Bělením získáme typické křehké čekankové puky s jemně nahořklou chutí. Čekanka koření hluboko a potřebuje úrodnou půdu. Vyséváme ji od druhé poloviny jara až do poloviny léta řídce do drážky hluboké 5 mm a 45 cm od sebe. Jakmile lze sazeničky uchopit do prstů, vyjednotíme je na 25 cm. Pravidelně je okopáváme a za suchého počasí je důkladně zaléváme.

Koncem podzimu nebo začátkem zimy zkrátíme listy čekanek asi na 2–3 cm a kořeny opatrně vyryjeme vidlemi. Měly by být asi 30 cm dlouhé a nahoře 5 cm široké, tvarem podobné petrželi. Odstraníme postranní výhonky a necháme jen hlavní korunku. Kořeny zespoda zkrátíme na 20 cm a uložíme je do chladné, ale bezmrazé místnosti nebo do mělké brázdy pod vrstvu zeminy, kterou si označíme, abychom je později nehledali.

Čekanku rychlíme postupně, po několika rostlinách
Čtyři až pět kořenů postavíme do květináče o průměru 25 cm a zasypeme zeminou. Měly by mít mezi sebou zhruba 5 cm prostor.
Květináč zalijeme a zakryjeme jej dalším obráceným květináčem stejné velikosti nebo kartonovou krabicí, aby dovnitř nepronikalo světlo. Postavíme ho například do skleníku nebo na chodbu, kde bude mezi 7 až 16 °C. Tma a teplo podnítí vývoj puků, které vyrostou v místech, odkud jsme odřízli nať.
Rostliny jsou zralé k použití, když jsou puky asi 15 cm dlouhé, což trvá zhruba čtyři týdny.

Další podrobnosti najdete na www.iReceptar.cz.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.