Čeká nás další herně nabitý rok? 2024 může být jen těžko lepší než 2023

5. leden 2024

Moderátoři Questu do roku 2024 vykročili pravou nohou a hlavně tradičně - se svou porcí vrcholně nepravděpodobných předpovědí pro světový i tuzemský herní průmysl. Kdo se loni nejvíc trefil, kdo byl úplně vedle a kdo koho odposlouchává?

Lukáš blízkou budoucnost vůbec nevidí růžově: Loňská vlna propouštění, optimalizací a zeštíhlování v herních studiích byla podle něj jen předzvěstí mnohem větší letošní cunami. Každý mráček má ale prý stříbrný okraj, a tak zároveň doufá ve vzedmutí odborářských tendencí vývojářů a vývojářek, kterých loni přišlo o práci víc než devět tisíc.

Všichni tři moderátoři se shodli na tom, že blízká budoucnost patří umělé inteligenci, která se stává dobrým sluhou, ale špatným pánem. Dokáže při vývoji ušetřit spoustu času, ale generování vlastního obsahu jí zatím moc nejde.

Čtěte také

Šárka ale věstí, že do konce roku 2024 vyjde alespoň jedna hra z většiny vytvořená s pomocí AI, která všechny překvapí svými kvalitami. Podle Jardy bude ale rozvoj umělé inteligence pro spoustu studií fatální a zvěstuje náhlý konec Šárčinému oblíbenému studiu Supergiant Games. Asi protože ho předběhla s predikcí o letošním oznámení nové hry českých Warhorse Studios, která podle ní přijde s něčím ve hrách zatím nevídaným.

Lukáš mezitím pokračoval ve svém pesimismu, když tvrdí, že šéf Bethesdy Todd Howard po nevalném přijetí Starfieldu letos odejde do důchodu. Šárka se letos se svými morbidními predikcemi o smrti nějaké herní ikony osmdesátých let držela zkrátka. Ta loňská se naštěstí vyplnit nezvládla, negativity si ale herní průmysl navzdory přívalu výborných her zvládl užít dostatek.

Jaké hry můžete vyhlížet v letošním roce? Zvládne se Jarda konečně přeorientovat na rok 1998? Jaké předsevzetí si dal Lukáš? Kdo bude podle Šárky šéfovat Sony? Poslechněte si prediktivní Quest pro rok 2024.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka