Časopis Jablíčko sbírá jednu cenu za druhou

17. leden 2013

Hosty čtvrtečního Tandemu byly Irena Trnková a Ondřej Rázl, jedni z autorů časopisu Jablíčko, který čtvrtletně vydávají klienti Domova pro seniory, Reynkova v Havlíčkově Brodě.

„Senioři jdou do všeho s chutí, na plný plyn, jak se říká, proto u nich rád vedu kurzy žurnalistiky,“ říká hned v úvodu budoucí novinář Ondřej Rázl, který v současné době studuje vysokou školu ve Zlíně.

Původně mělo jít skutečně jen o lekce žurnalistiky, časopis se z toho „vyklubal“ až později, s návrhem přišli sami klienti. Mezi nimi byla i paní Irena Trnková, která sama v minulosti přispívala do různých časopisů. „Se čtyřmi dětmi na to ale nebylo moc času,“ říká s úsměvem.

V Jablíčku jí vychází seriál „Cesta do neznáma“, ve kterém v několika dílech popisuje osudy své rodiny vystěhované z Podkarpatské Rusi, a vymýšlí také anekdoty a hádanky. V časopise Jablíčko ale najdete i další zajímavé rubriky od autorů z havlíčkobrodského domova pro seniory.

„Nechci se chlubit, ale o žádném dalším podobném časopise v naší republice nevím. Ale pokud existuje, rádi se o něm dozvíme a třeba si i navzájem vyměníme informace a zkušenosti,“ uvedl Ondřej Rázl z redakční rady časopisu Jablíčko, za který získal i poděkování od představitelů Kraje Vysočina. Jablíčko je navíc národním vítězem soutěže Awards v kategorii Psaná žurnalistika.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.