Čas je slepý průvodce. Britsko-švédské jazzové trio Enemy v Sedmém nebi Jaromíra Honzáka

19. listopad 2023

Třetí neděle v měsíci patří tradičně Sedmému nebi Jaromíra Honzáka. Ten si pro tentokrát vybral hudbu jazzové formace Enemy, která hraje ve složení Kit Downes, Petter Eldh a James Maddren.

Zazní mimo jiné ukázky z alba Vermillion, které vyšlo v roce 2022 u labelu ECM. Downesova spolupráce s ECM začala v roce 2014, kdy byl součástí anglo-norského souboru, který dal dohromady bubeník Thomas Stronen, aby na zakázku Cheltenhamského Jazzového festivalu provedli skladbu „Time Is A Blind Guide“. Název skladby se později stal názvem kapely a hudbu nahrála ECM. Na hudebního producenta a zakladatel ECM Manfreda Eichera udělal Downesův talent velký dojem, takže jej následně angažoval jako sólového umělce.

Stejně jako většina produkcí ECM bylo album Vermillion nahráno za dva dny a třetí den byl vyhrazen na mix. Basista Petter Eldh o tom říká: „Stále mě udivuje, že nahrávky, které znějí tak dokonale, mohou být dokončeny tak rychle, což je pocta Eicherovu umu a efektivitě. Když jsme se všichni setkali ve studiu při práci s Manfredem, uvědomili jsme si, jak velký vliv ve skutečnosti má – v tom nejlepším slova smyslu.“

Spustit audio