Čarostřelec. Napínavý krimi příběh odehrávající se v zimě roku 1789 v Jizerských horách

Je mrazivý únor léta Páně 1789. A začíná spletitý kriminální příběh, který nás zavede do temné zimní krajiny Jizerských hor. Zaposlouchejte se do premiérové četby v podání Martina Pechláta, na webu Dvojky nebo v aplikaci mujRozhlas.

Účinkuje: Martin Pechlát
Připravil: Tomáš Vlček
Napsal: Jan Horníček
Dramaturgie: Marina Feltlová
Režie: Jakub Doubrava
Premiéra: 15. 3. 2021

Bývalý jezuita Vilém a podivínský lékař Šulc pátrají po okolnostech svatokrádeže. Postupně v jejich okolí přibývá krvavých vražd a oba se nakonec dostávají mezi pytláky a pašeráky, jimž vládne pověstný čarostřelec.

Jak vznikla historická detektivka?

„Jizerské hory mají svůj neopakovatelný svéráz,“ říká autor krimi příběhu Jan Horníček. „Je tu ze všech českých hor nejvíc sněhu a nejtužší zimy.

Krajina je divoká a nespoutaná. Pochopí to jen ten, kdo se někdy toulal mezi jezírky s černou vodou.“

Děj příběhu se odehrává v roce 1789. Proč si autor zvolil právě tento rok a do jaké míry se inspiroval reálnými historickými událostmi? 

„Začal jsem poněkud zeširoka, ale posléze se mi časový úsek čím dál více zužoval. Potřeboval jsem, aby byly v běhu josefínské reformy.

Posléze jsem zjistil, že příběh, jaký jsem si zamanul, se jindy než v zimě roku 1789 odehrávat nemůže,“ přiznává autor. 

Velké historické události zasahují do děje jen okrajově. „Reálných postav té doby se v románu mihne víc, ačkoli hlavní protagonisté jsou všichni smyšlení,“ prozrazuje autor.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Nejnovější hry a četba

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.