Čápice Marta už je v Africe

Mladou samičku čápa bílého Martu, která je sledována v rámci projektu Africká odysea, satelity ve čtvrtek zaznamenaly na břehu Suezského zálivu. Černí čápi s "batůžky" jsou přitom - stejně jako v minulých letech - stále ještě v blízkosti svých hnízd nebo na cestě Evropou.

Samička Marta byla označena na hnízdě v areálu Zoo Dvůr Králové nad Labem 11. srpna. V té době se vzdalovala nanejvýš několik kilometrů od hnízda. O týden později se však přesunula na severní okraj Českomoravské vrchoviny a 21. srpna se vydala na cestu do Afriky.

Marta za uplynulých jedenáct dnů uletěla víc než 3300 kilometrů; není pro ni problém překonat vzdálenost čtyř set kilometrů za den. Její cesta dosud vedla přes území devíti států: ČR, Maďarska, Rumunska, Bulharska, Turecka, Sýrie, Izraele, Jordánska a Egypta.

Pravidelné zpravodajství o průběhu dalekých cest čápů s "batůžky" přinášejí internetové stránky projektu Africká odysea a rozhlasový pořad Meteor, který vysílá Český rozhlas 2 - Praha každou sobotu po osmé hodině