Camembert, nebo hermelín? dTest vůbec poprvé otestoval sýry s bílou plísní na povrchu

14. červenec 2025

Každý rok testuje spotřebitelská organizace dTest jeden druh sýra. Letos se vůbec poprvé dostalo i na sýry s plísní na povrchu, které jsou velmi oblíbené během letní grilovací sezony. Co aktuální test odhalil? Jaký je rozdíl mezi camembertem a hermelínem? A proč by plísňové sýry neměli jíst lidé s oslabenou imunitou a těhotné ženy? dTest otestoval celkem dvanáct druhů plísňových sýrů nižší a střední cenové hladiny, dostupné v běžných českých řetězcích.

Sýrů s plísní na povrchu je celá řada. V našich končinách se ale nejčastěji setkáváme s camembertem nebo hermelínem. Jaký je mezi nimi rozdíl? „Typově žádný. U obou jde o sýr s plísní na povrchu válcovitého tvaru. Rozdíl je jen v tom, že hermelín je ochranná známka, zatímco camembert ne,“ vysvětluje na úvod redaktor dTestu Jan Maryška.

Sýr s bílým kožichem

Důležité je, že bez plísně by neexistoval ani jeden z nich. Plíseň má totiž při výrobě nezastupitelný technologický význam. „Nejdříve se pomocí mléka a syřidla vyrobí čerstvý sýr. Ten se potom potře sporami plísně, která začne bujet, až posléze vytvoří typický bílý kožich,“ vysvětluje Maryška.

Čtěte také

S tím, jak plíseň roste, vytváří zároveň i enzymatické látky, které dokážou štěpit tuk a bílkoviny. Nahlodávají samotnou sýrovou hmotu, která mění svoji konzistenci na polotekutou až tekutou. „Kdybychom ale nechali proces zrání dojít příliš daleko, sýrová hmota se rozbije natolik, že bude zdraví škodlivá. Může obsahovat velké množství histaminu nebo se bude uvolňovat čpavek.“

Ale i u sýrů dozrálých tak, jak je žádoucí, doporučuje Maryška obezřetnost, zejména kvůli možnému výskytu bakterií listerie. „Naše testy dopadly dobře. Ani v jednom vzorku jsme listerie nenašli. Přesto by plísňové sýry neměli konzumovat lidé chronicky nemocní, s oslabenou imunitou nebo těhotné ženy. Za poslední rok se totiž v Evropské unii našlo zhruba 40 případů, kdy se nebezpečné bakterie v sýrech objevily.“

Chuť, která zraje

A jak to celé dopadlo? „Prohřešky jsme nenašli skoro žádné. Za jedinou možnou vadu by se dala považovat určitá nevyzrálost sýrů. Ani to však nepokazilo výsledné senzorické hodnocení. Všechny sýry chutnaly dobře. Úplně nejlépe ale Král sýrů Hermelín originál a Sedlčanský Hermelín Smetanový,“ uzavírá Jan Maryška.

Spustit audio

    Mohlo by vás zajímat

    Nejposlouchanější

    Více z pořadu

    E-shop Českého rozhlasu

    Závěr příběhu staré Karviné, který měl zůstat pod zemí

    Karin Lednická, spisovatelka

    kostel_2100x1400.jpg

    Šikmý kostel 3

    Koupit

    Románová kronika ztraceného města - léta 1945–1961. Karin Lednická předkládá do značné míry převratný, dosavadní paradigma měnící obraz hornického regionu, jehož zahlazenou historii stále překrývá tlustá vrstva mýtů a zakořeněných stereotypů o „černé zemi a rudém kraji“.