Být, či nebýt v kapele, to je oč tu běží. Punkáči nahlížejí úskalí i výhody fungování v bandu

19. únor 2024

Kdo se někdy nekodrcal půjčenou dodávkou s kapelou do destinací, vesnic a městysů, o kterých do té doby v životě neslyšel, bude možná tentokrát trochu tápat. Rozhodli jsme si ve Špíně důkladně posvítit na kapely, které se ve své tvorbě rozhodly v určité fázi postěžovat si – anebo velebit – onen mytický „kapelní život“. Pojďte s námi zjistit, jaká je sonická pravda o povaze ježdění na tour, proč by se na hraní někdo nejradši vykašlal a proč to ale stejně stojí zato!

Čtěte také

„Our band could be your life,“ zaznívá v dnes již legendární skladbě History Lesson, Part 2 od kalifornských hardcore punkáčů Minutemen. Zmiňovaná citace posloužila i jako titul knihy Michaela Azzerada o nezávislé kytarové hudbě v osmdesátkách v USA. Pro hardcorové kapely je téma jejich vlastní existence a hlavně důvodů proč celkem vlastní, tudíž se do našeho playlistu probojovaly hned vícekrát – ať už v poetičtějším nebo patetičtějším hávu.

Reflexe kapelního života ovšem nejsou pouze pozitivní. Při naší plavbě jsme se setkali i s uštěpačným a sarkastickým nadáváním na kilometry strávené v dodávce, špatné sedmipalce, které nikoho nezajímají nebo na starý dobrý svár s velkými labely a jejich lovci talentů.

Co by radši dělal zpěvák Lich King mnohem víc než trávil hodiny na zkušebně? Kdo odvypráví tragický příběh o pilování songu v garáži? Jak je to s tím tourováním – kdo si ho pochvaluje a kdo spíš odrazuje? Musíme mít čas na demáč každého? A máme webovky? Poslechněte si celý díl Špíny o kapelách, které zpívají o sobě a dozvíte se víc!

Spustit audio

Související