Bylo by škoda nejít dál. Heslo rodiny Šichů, kde se snoubí keramika s muzikou

19. září 2019

Znáte pojem Českotřebovská keramika? Jejím autorem byl Ladislav Šich. Známý umělec, tramp a muzikant, kterého znal v České Třebové snad každý.

Před dvěma lety náhle zemřel. Bylo mu 53 let. Jeho manželka Eva se synem Jakubem to ale nevzdali. Jakub převzal po tátovi řemeslo. A Eva dál hraje a zpívá v kapele, kterou se svým mužem založila. V rodině se tak snoubí muzika a keramika.

Keramika z dílny Šichů má svůj lesk a úroveň

Je to dekorativní keramika, jejíž součástí je zlato. „Je to taková bohatá dáma, světlá hlína, do které se vyrývají různé vzory, obrazy. Barví se bílou glazurou a zapracovává se tam zlato. Něco jsem převzal od táty, ale jinak si jdu už svou vlastní cestou,“ vysvětluje Jakub Šich.

Českotřebovská keramika nachází uplatnění nejen u jednotlivců, ale stálým zákazníkem je i město Česká Třebová. V devadesátých letech si zakázky objednávali známí zpěváci i politici včetně prezidenta Klause nebo Lucie Bílé. Jakub pokračuje v této tradici svého otce a vyrábí různá ocenění v podobě váz, obrazů a sošek. V poslední době to byly Ceny města Česká Třebová, ceny pro učitele Českotřebovský Amos, různé ceny za sportovní výkony, Thálie pro herce atd.

Keramika je těžké řemeslo, které mladé neláká

Jakub Šich byl doma díky otci odmalička obklopený keramikou. Vystudoval střední keramickou školu, ale život ho pak odvál jinam. I proto, že nejen v jeho očích je keramika těžké řemeslo.

Dekorace z dílny Ládi Šicha - českotřebovská keramika

„Ale pak otec zemřel a já se rozhodl, že se vrátím domů a budu pokračovat v jeho práci. A jsem rád. A taťka by byl taky rád. Je to skvělý pocit, když otevřu pec a vidím to, na čem jsem hodiny pracoval. Keramika je hodně o trpělivosti. Cokoliv uspěchám, tak jeto vždycky špatně. Nejraději vytvářím keramické obrazy. Jsem šťastný, když se lidé nad mými obrazy zamyslí a něco jim to říká. Má to nějakou strukturu, řád, ale zároveň v tom je i pořádný chaos,“ usmívá se třicetiletý Jakub Šich.

„Doba se mění. Po revoluci zaplavily trh levné výrobky z Číny, ale dnes už je to jinak. Lidé si váží otisku lidské ruky, originality. Jsme rádi, že se přístup lidí mění, říká maminka Eva Šichová, která jde také dál cestou, kterou nasměroval její společný život s manželem.

Tramping a muzika v České Třebové

Tradice trampingu v České Třebové je velmi bohatá. Podle Evy Šichové Je tam asi šestnáct trampských osad a díky tomu i hodně muzikantů.

Eva a Jakub Šichovi z České Třebové

Eva Šichová vzpomíná na svůj život s manželem: „Když jsme začali s Láďou chodit, byli jsme oba muzikanti. Byl to krásný kluk, který hrál na banjo. A já hrála na kytaru a skládala, tak jsme začali hrát spolu moje písničky. Měli jsme různé kapely. S příchodem Radovana Mužíka jsme založili kapelu Madam. A v roce 1998 jsme vyhráli celostátní Portu v Plzni v kategorii Folk. To byl vrchol našeho snažení. A všichni, se kterými jsme hráli, se pořád potkáváme a kamarádíme se. V České Třebové od té doby pořádáme v létě hudební Festiválek. Teď už jsem na to sice sama bez Ládi, ale díky kamarádům to zvládám,“ říká Eva Šichová.

„Nejvíc mi pomáhá zabalit se do muziky. Každý, kdo ztratí milovaného člověka, by se měl soustředit na něco, co ho baví. Časem se to daří víc a víc. Bylo by škoda nejít dál….“ uzavírá Eva Šichová.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.