Byli jednou dva písaři. V legendárním seriálu řádili Sovák s Horníčkem

„Velké myšlenky jsou jako vysoké květiny, dáte je do větru, ony se zlomí… No prostě, že kytky nesnášej průvan.“ Tak zní jedna z hlášek Jiřího Sováka, která je uchována díky seriálu Byli jednou dva písaři. Premiéru měl 20. ledna 1973. Hlavní role Jiří Sovák a Miroslav Horníček, scénář Jaroslav Dietl, režie Ján Roháč. To je jádro tvůrčího kolektivu legendárního seriálu natočeném podle nedokončeného románu Bouvard a Pécuchet z pera francouzského klasika Gustava Flauberta.

Osudové setkání dvou písařů Bouvarda a Pécucheta na lavičce v městském parku odstartovalo sérii bláznivých dobrodružství, ke kterým by možná ani nedošlo, kdyby si na pana Bouvarda ve své poslední vůli nevzpomněl jeho nemanželský otec a neodkázal mu 250 tisíc franků. Leč stalo se. A tak Bouvard pro sebe a přítele Pécucheta kupuje statek v Chavignolles, aby se tam mohli plně oddávat vědám.

Televizní seriál je především přehlídkou improvizačního mistrovství pánů Sováka a Horníčka, kterým se podařilo, a stále daří, diváky rozesmát pochybnými vědeckými pokusy a nesmyslným bádáním, které jejich Bouvard a Pécuchet prožívají naplno a berou ho smrtelně vážně.

Spustit audio

Související