Byla to hozená rukavice. Vzali jsme na sebe roli parchantů, komentuje Kazma napálení Leoše Mareše

18. září 2018

Kazma, vlastním jménem Kamil Bartošek, připravoval několik měsíců kampaň 1/10, která teď vyvrcholila a způsobila docela poprask, a to nejen na internetu.  

Fake news: lež, nebo svoboda slova?

Veřejná debata Liberec

Další z cyklu veřejných debat Českého rozhlasu Plus patřilo tématu: Fake news: lež, nebo svoboda slova? Jsou fake lži? Čemu dnes věřit?

„Teď jsem konečně, po čtyřměsíční každodenní práci od rána do noci, vydechl. Byl to tlak a velký boj na všech frontách umocněný tím, jak jsme to udělali. Vzali jsme na sebe roli těch parchantů, kterým půlka republiky 4 měsíce nakládala… a půjdeme dál,“ říká Kazma. O co šlo?

Na oblíbeného moderátora Leoše Mareše totiž narafičili autonehodu, při které se moderátor ale opravdu snažil neznámým lidem pomáhat. Jenže nehoda byla fingovaná a měla Mareše hlavně dostat z jeho ferrari.

V nejnovějším díle One Man Show televize Stream.cz Kazma vysvětlil, že vůbec nešlo o ferrari, ale o kampaň 1/10, která má upozornit na smutný fakt, že jen jeden z deseti řidičů zastaví u autonehody a poskytne pomoc. Spolupracoval s BESIPem, ministerstvem dopravy i Červeným křížem.

Kampaň 1/10 vs. sázka

To se alespoň dozvíte z nejrůznějších vystoupení v médiích. Dnes ale přiznal něco trochu jiného: „Nápad na kampaň vznikl na začátku dubna. Tehdy Mareš vyhlásil sázku, že dá své ferrari tomu, kdo ho načape v jiném autě než trabantu. Tak jsme přemýšleli, čemu by tohle mohlo pomoct, a vymysleli spojení, které v tu chvíli prostě bylo logické,“ popisuje.

Pro nás to byla výzva, na kterou nešlo nereagovat. Byla to hozená rukavice. Takže první byla výzva (sázka Mareše), na kterou jsme takto zareagovali.

Kazma Kazmitch, Kamil Bartošek

Učte se rozvíjet kritické myšlení. Jen tak pochopíte, proč máte většinu zpráv za fake news, radí lektor

fake news, dezinformace

Lukáš Hána se živí jako konzultant a lektor kritického myšlení. Kdo dnes nejvíc věří dezinformacím? Myslíte si, že máte kritický pohled na svět a nic se učit nemusíte? To jste ale na velkém omylu, protože tento druh myšlení je podle Hány třeba celoživotně trénovat. 

Dnes je tak jasné, že napáleným je Mareš, ale s podtextem upozornit na kampaň 1/10. „Neměl jsem zatím možnost s Marešem mluvit, ale doufám, že si jednoho dne dáme pivo a zasmějeme se tomu. Dnes je to pro něj šok a překvapení, ale za několik let z toho zůstane jen ta myšlenka… To ostatní pomine,“ doufá mystifikátor.

Nastavili jsme zrcadlo

Kromě One Man Show ale taky vznikla písnička, která už je i na Youtube. Proč?

„Už navždy budou lidi znát tento příběh, za kterým pak stojí i naše píseň. Ta má doplnit celé vyznění… Z toho všeho vznikly dvě důležité message: jedna je kampaň 1/10 a ve druhé jsme chtěli lidem ukázat sami sebe. Nastavit jim zrcadlo. Co jsou všechno schopni na internetu napsat, jak je ta doba praštěná v komentování na netu. Všechny jejich komentáře jsme pak vzali a udělali z nich písničku,“ dodává.

Více podrobností najdete ve videu nebo v audiozáznamu rozhovoru Michaela Rozsypala s mystifikátorem Kazmou.  

autoři: Michael Rozsypal , lup

Související