Buty – Pískej si, pískej (1992)

16. listopad 2022

Ostravská skupina Buty už deset let nevydala žádné album, proto si zatím musíme vystačit s těmi z dřívějška. V tomto případě sáhneme nejhlouběji do historie této muzikantsky mimořádné party – až k debutové (a přitom v řadě ohledů vyzrálé) desce Pískej si, pískej.

Vyšla před třiceti lety a i pro dnešní ucho zcela nenásilně spojuje rockovou přímočarost s jazzovým feelingem, folkovou hravostí a popovou chytlavostí.

Tato chytře vymyšlená rozevlátost je mimochodem pro Buty jakousi hudební konstantou. Stejně jako smysl pro poťouchlý humor v textech, hráčská suverenita a celkově svérázný přístup k závodění hudebních škatulat na tuzemské scéně.

Buty jsou prostě originál, k tomu se skutečným darem psát a hrát písničky, které zní vstřícně a přitom v sobě skrývají řadu skladatelských nápadů nejen „na první dobrou“.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Wabi Daněk – Rosa na kolejích (1984)

    První listopadové hudební zastavení pojmeme tentokrát i jako vzpomínku na písničkáře Wabiho Daňka, který právě v tomto podzimním měsíci odešel do věčných folkových lovišť.

  • Karel Plíhal – Nebe počká (2004)

    Josef Kainar proslul především jako básník, ale jeho kladný vztah k hudbě nebyl žádným tajemstvím. V roce 2004 mu deskou Nebe počká vysekl poklonu písničkář Karel Plíhal.

  • Olympic – Ulice (1981)

    Ulice z roku 1981 je prostředním z tria konceptuálních alb, jimiž se skupina Olympic zkoušela přihlásit k populárnímu trendu tematických desek zahraničních rockových hvězd.