Bushovo evropské turné

15. červen 2001

Evropské turné amerického prezidenta nemohlo dopadnout skvěle a nesmělo dopadnout špatně. V těchto mantinelech se také odehrály debaty o všech podstatných problémech, které se mezi Evropou a Spojenými státy poslední dobou navršily.

Hned po příletu do Evropy dostál Bush junior pověsti, která ho předcházela z Ameriky. Ve Španělsku popletl jméno svého hostitele a rozpaky vzbudila i jeho španělština, kterou si podle pozorovatelů zřejmě měl odpustit, jestliže je nad jeho síly. Nakonec mu bylo odpuštěno v duchu hesla nikdo nejsme dokonalý. Relativním úspěchem byla jeho obhajoba protiraketového štítu. Evropští partneři v NATO slevili ze svého striktně odmítavého vztahu k americkému protijadernému deštníku a nakonec se Severoatlantická aliance shodla na tom, že nově zváží všechny otázky související se změněnou strategickou situací. Evropa, která se obávala nových závodů ve zbrojení, si postupně zvyká na představu, že v nejhorším případě dojde k závodům v obraně.

Žádného úspěchu naopak americký prezident nedocílil ohledně Kjótského protokolu o boji proti skleníkovým plynům. Evropa je v této věci jednotná, na protokolu trvá. Bush sice v Evropě nezopakoval proslulý výrok, že neudělá nic, co by poškodilo americké dělníky, ale ani si nenechal vysvětlit, že na faktu oteplování už není co zkoumat, že je prokázáno. Bush podle očekávání poradil lidem v krizových oblastech, aby si problémy vyřešili sami, nejlépe politickým jednáním, nezkomplikoval, naopak jasně podpořil rozšíření Aliance na pražském summitu a konflikt nenastal ani kolem otázky liberalizace světového obchodu.

Všichni jsou jistě rádi, že obtížný seznamovací večírek mají za sebou.

autor: iho
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.