Budoucnost patří popcornu. Kukuřiční roboti budou umět chodit a střílet popcorn na kolemjdoucí

10. červenec 2018

Máte rádi popcorn? Asi by vás nenapadlo, že si pochutnáváte na materiálu budoucnosti. Z pražené kukuřice by se totiž mohli vyrábět roboti. Tohle ekologické řešení má ale pár úskalí…

Vybavujete si zvuk malinkých výbuchů, který vydává kukuřice v mikrovlnce? Pražená kukuřice toho umí daleko víc. Hodí se totiž při stavbě robotů: je lehká, pružná a pevná. A vědci to s jejím nasazením v technice myslí vážně. 

Příkladem je výzkum Cornellovy univerzity v New Yorku. Podle nich jde o skvělou náhražku velmi drahých materiálů. 

Roboti by v budoucnu mohli mít klouby z kukuřice

Semínko kukuřice je nutné vyměňovat

Z popcornu se dá postavit například takzvaný akční člen. Jde o důležitou součástku, která převádí počítačové rozkazy na pohyb. Kukuřičné semínko na povel pukne a robot se tím částečně pohne. Semínko se pak musí vyměnit.

Výhody tohoto postupu jsou zřejmé. Kukuřice je velmi levná, a tak nejde o nic nákladného. A při správné konstrukci celého robota ani o nic náročného. 

Mají mít roboti právní status? Děláme chybu, umělá inteligence není člověk, říká Střítecký

Umělá inteligence - robot

Evropská komise má do konce dubna rozhodnout, zda podpoří rezoluci Evropského parlamentu, která počítá s tím, že roboti získají právní status takzvané elektronické osoby. Unijní instituce se tak chtějí připravit na masivní nástup umělé inteligence a zajistit, aby byla pro člověka přínosná a bezpečná. Sto padesát expertů z celého světa ovšem už nyní varuje, že dalším krokem by bylo dokonce přiznání práv umělé inteligenci.

Autor studie Steven Ceron nicméně připouští, že nutnost výměny využití popcornu i přesto omezuje. Podobné problémy však mají taky jiné materiály. A ty se v přírodě na rozdíl od tohoto nerozloží.

Střílení popcornu

Robot z kukuřice by se v budoucnu dal použít třeba na zvedání těžkých předmětů nebo jako pohon kleští. Stroj by díky kukuřici mohl i chodit. Postupně by v jeho kloubech pukala semínka a tak by se udržoval pohyb. 

Akademik Steven Ceron dodává, že vzniklý popcorn by robot musel nějak vylučovat. A jako nejvhodnější řešení navrhuje, že by ho celou cestu vystřeloval na kolemjdoucí.

Podívejte se, na jakém principu by kukuřičtí roboti měli fungovat:

autoři: Václav Jabůrek , als
Spustit audio