Budoucí terminologie meteorologa? Ke „kouřmu“ a „polojasnu“ přibude např. „špagetus“.

7. listopad 2013

Počasí je vděčným konverzačním tématem. Pokud tzv. stojí řeč, začněte se bavit o slunci a dešti, a uvidíte, jak se rozhovor rozproudí. Na počasí umíme také hlasitě nadávat. A kdo je první „na ráně“, když prší příliš, a nebo málo? Meteorolog. Ten, kdo se neustále dívá do budoucnosti, aby nám poradil, jak se obléci, jestli přibalit na výlet pláštěnky, a nebo opalovací krém. Hostem Tandemu Terezy Stýblové byl meteorolog Petr Münster.

„Poprvé jsem se k meteorologii dostal už ve čtyřech letech. Byl to koníček mého tatínka, po něm mám tak zvídavou povahu, společně jsme poslouchali předpovědi v rozhlase, a do mapy jsme zakreslovali rosný bod, teplotu, tlak. Ještě jsem tenkrát ani nedosáhl na stůl, a už jsem mu fixem pomáhal zapisovat na skleněnou tabuli,“ vzpomíná mladý brněnský meteorolog, který pochází ze severu Moravy.

0:00
/
0:00

Definitivně se pro meteorologii rozhodl až na vysoké škole, kde studoval geografii. Považuje se svým založením za vědce, ale přiznává, že si v praxi ověřují i některé pranostiky. K tomu říká: „Např. jsme několikrát počítali, jestli po Medardovi opravdu čtyřicet dní kape. Na různých místech České republiky může několik dní po sobě pršet, ale že by to bylo na jednom místě, to se zatím ještě nestalo.“

Z jakého úkazu v počasí se meteorolog raduje, i když obyčejný smrtelník se ho obává?
„Jsou to hlavně v létě bouřky. Jednou jsme pozorovali, jak v Brně krásně bouří, tak jsem si přál, aby uhodilo někde blíž. Tak to uhodilo přímo do naší budovy, vypadly elektrické jističe, a kolegové mi to potom dávali za vinu,“ usmívá se při vzpomínce Petr Münster.

Někdy se také stane, že se celá skupina meteorologů sejde u okna, a pozoruje první sníh. Samozřejmě se i v tomto případě projeví profese.
„S kolegou Martanem koukáme na parapet, abychom rozlišili, jestli je to sněhová vločka, nebo krupka. A někdy vymýšlíme nové názvy v meteorologii, např. pro protáhlý mrak Altocumulus Špagetus,“ naznačuje Münster s nadsázkou směr, kam by se mohla terminologie v jeho oboru ubírat.

Bude předpověď počasí v roce 2023 přesnější než dnes?
„Změny by nás mohly čekat s vypuštěním nových družic třetí generace v roce 2018. Na své palubě budou mít i přístroje, které nám umožní hlubší prozkoumání atmosféry,“ předvídá Münster.

A jaké bude v době stých narozenin Českého rozhlasu počasí?
Petr Münster odpovídá: „Zatím to vypadá, že těch extrémů přibývá, ale spíš na to nejsme zvyklí, že je třeba v listopadu teplo a sucho. Já věřím, že se počasí moc měnit nebude.“

Spustit audio