BUĎ – A NEBO: Čestnými hosty letošního Měsíce autorského čtení jsou slovenští autoři

15. červenec 2021

I letos žije brněnské Divadlo Husa na provázku literaturou. Na šedesát českých a slovenských autorů zde po celý červenec předčítá ze své tvorby a diskutuje s diváky.

Nakladatelství Větrné mlýny, které festival pořádá, se kvůli pandemickým okolnostem rozhodlo nahradit původně avizované čestné hosty z Islandu autory bližšími jak geograficky, tak lingvisticky. Diváci se tak mohou setkat jak se známými spisovateli, kteří jsou na slovenské literární scéně dlouho, jako je Balla, Michal Hvorecký nebo Etela Farkašová, ale i s jejich mladšími kolegy, jmenovitě s Dominikou Moravčíkovou, Zuskou Kepplovou nebo s Michalem Tallo.

Podobný výběr se týká i českého zastoupení, kdy prostor dostávají známé tváře, jako je Jaroslav Rudiš nebo Bianca Bellová, laureát ceny Magnesia Litera za prózu Daniel Hradecký, ale i Ortenovou cenou oceněný básník Šimon Leitgeb.

V reportáži přímo z místa konání pak Markéta Pilátová popisuje svůj vztah k Jeseníkům, kde se odehrává její poslední román Senzibil, s Peterem Balkem jsme rozmlouvali o možnostech literárních žánrů, jež se v jeho knize Østrov propojují, a Hana Lundiaková mluví o podobách lásky, které otiskla do svého románu Co je ti do toho.

Návštěvníci festivalu zaplňují divadlo večer co večer takřka až po střechu, Brno je i po uplynulém více než roce nekonání kulturních akcí ještě stále literární baštou.

autor: Nikol Patíková
Spustit audio

Související