Brouk Pytlík. Pohádkové vyprávění podle populární knížky Ondřeje Sekory

11. červenec 2021

Mezi nejznámější postavy, které vytvořil spisovatel a ilustrátor Ondřej Sekora, patří Ferda Mravenec a pak Brouk Pytlík. Vypráví Vlastmil Brodský.

Pytlík je takový velký brouk, trochu popleta, ale jinak dobrák. Nosí pruhované ponožky a místo pořádných tykadel má takové podivné hrášky. Všechno ví, všechno zná, ale vždycky to tak trochu pomotá. Nakonec je často rád, že z určité šlamastiky vyvázne živ a zdráv.

1. část

Malí broučci dělali na pasece rámus, každý měl na hlavě papírovou čepici, u pusy slámku jako nějakou trumpetu a všichni se koukali na Brouka Pytlíka, který jim dělal kapelníka. Jenže tenhle radostný průvod se nelíbil černému broukovi Potemníkovi, který právě vylezl z díry?

2. část

Brouk Pytlík je tak velký popleta, že si dokonce spletl malé cvrčky se strašidly. Aby to napravil, rozhodl se, že těm malým capartům udělá cirkus. Ze začátku šlo vše dobře, ale pak nechal zapřáhnout malý vozík, na kterém seděl, za hejno dřepčíků skákačů, nejrychlejších skokanů broučího světa.

3. část

Přestože si Krtonožka myslela, že Pytlíka unesly včely, bylo to trochu jinak. Včely ho zachránily a nabídly mu, aby jim kropil cestičky v úlu. Zato se u nich mohl zahřát a také se hezky v teple vyspat. Jenže ráno po něm včely chtěly další práci. A to se Pytlíkovi už nezamlouvalo. 

4. část

Aby byl Pytlík v úlu užitečný, udělaly si z něj včely kropicí konev. Popadly ho za ruce, frr s ním k vodě, namočit a zpátky do úlu, pěkně pokropit cestičky. A protože Pytlík nedostal nic k večeři, rozhodl se, že si sladké včelí koláčky najde sám. 

5. část

Sotva Brouk Pytlík unikl včelám, které čistě omylem rozzlobil, hned - zase naprostým omylem - vrazil do rozestavěné chaty dvou tesaříků a zbořil ji. To víte, že se na něj dva velcí chlapíci zlobili a chtěli, aby jim postavil chatu novou!

6. část

Pytlík se navyváděl hloupostí až hrůza. Koho jiného z broučků by napadlo šimrat spícího člověka slámkou v nose? Ten člověk kýchl, až to Pytlíka odmrštilo do pavučiny natažené ve větvích růžového keře. Jak se zachoval pavouk, když viděl takového nemotorného brouka? 

Co poslouchat při běhu nebo jako kulisu v práci? Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz. Další audioknihy zdarma najdete i jako podcast na portálu mujRozhlas.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio