Brojí proti němu Pohlreich i Bartoška. Ale proti čemu přesně? Dokument Konec neomarxismu v Česku

21. listopad 2019

Kdo jsou ti dnešní neomarxisté? Jak se jim žije? A jak je možné, že i přes jejich gargantuovský vliv česká levice v posledních letech prochází neobyčejně silnou krizí?

Skoro ze všech směrů slýcháme, že bychom se měli postavit na odpor plíživému neomarxismu, který pomalu uchvacuje nejen celý západní svět, ale i naši českou kotlinu. Proti tomuto strašáku brojí plamenně nejen mazaní politici. K problematice neomarxismu se už stihli vyjádřit i Zdeněk Pohlreich nebo Jiří Bartoška.

Nová levice

Novinářská tlačenice během jinak dosti poklidného stranického sjezdu ČSSD

Autor dokumentu se tak vydal po stopách současné české levice, která ještě stále drží své pozice v nejrůznějších patrech reálné politiky – od vnitrostranického boje uvnitř ČSSD, až po bruselské hnízdo neomarxistických globalistů.

V dokumentu tak zazní především ti politici, kteří by mohli spadat do názorových škatulek jako „nová levice“, „progresivní levice“ nebo „mladá levice“. Přitom se slovy jejich odpůrců (namátkou třeba Václava Klause ml.) nejedná o nikoho jiného než o neomarxisty.

Rozhlasový dokument se natáčel během roku 2018, kdy českou levici teprve ještě čekaly komunální a evropské volby. Jak už dnes víme, na lepší časy si česká levice bude muset ještě počkat. Schyluje se tak ke konci neomarxismu v Česku?

Bouřlivá debata mezi Kateřinou Konečnou a jejími asistenty v bruselské kanceláři
autor: Ondřej Šálek
Spustit audio

Související