Britské modré kočky mají nádhernou srst. S péčí o ni ale musí občas pomoci majitel

6. říjen 2020

Britská modrá – už samo to jméno zní tak nějak vznešeně, i když přesnější by byl termín britská krátkosrstá kočka. Byla vyšlechtěná kolem roku 1900 v Británii křížením perských a domácích krátkosrstých koček a dnes existuje v mnoha barevných variantách – černé, bílé, krémové, kouřové, ba i mramorované.

„Jsou to kočky klidné a přítulné, ale nemají rády omezování. Čili – netahat a „neňuňat“, když o to sama kočka nestojí,“ upozorňuje kočičí psycholožka Klára Nevečeřalová.

Do péče o srst musí občas zasáhnout majitel

Tyto kočky upoutají nejen barvou, ale i strukturou a hebkostí. Britky se o srst umějí postarat samy, ale někdy je problém s plstnatěním ve slabinách a na bříšku. Mají totiž sklon k tloustnutí a pak si prostě na některá místečka už nedosáhnou. Tady musí pomoci majitel kvalitním kartáčem, nejlépe s měkčím zakončením. Kočky nemají rády, když to škrábe, protože mají jemnou pokožku.

Britské modré kočky mají sklon k tloustnutí

Strava a zdraví

Na zdraví i věku kočky má strava až osmdesátiprocentní podíl, říká Klára Nevečeřalová. Sama preferuje krmení tzv. barfováním – syrovým masem. Ale to už chce víc znalostí o tom, jaké živiny které maso obsahuje a co eventuálně přidat. Komerční krmiva bývají různé kvality, je potřeba si přečíst složení, případně konzultovat s veterinárním lékařem.

Poněkud nepříjemným specifikem britských modrých koček jsou zdravotní problémy. Tím, že mají zkrácený čumáček, se jim hůře dýchá, slzí jim oči a mohou mít potíže s dutinami, které je pak potřeba čistit. Druhým problémem bývají srdeční choroby. I proto platí zlaté pravidlo, vyberte si kočku z kvalitní chovatelské stanice, nikdy ne z množírny.

Spustit audio