BŘEZNICE - příběhy, životy a osudy významných osobností

Obec Březnice se nachází v okrese Zlín ve Zlínském kraji. Žije zde přibližně 1 400 obyvatel.

Osobnosti, které se v Březnici narodily, nebo zde žily a tvořily:

Věra Galatíková

Věra Galatíková

Narodila se 19. srpna 1938 v Březnici, zemřela 21. prosince 2007 v Kladně. Věra Galatíková byla česká divadelní a filmová herečka a dabérka. Byla manželkou herce Ladislava Freje. Její dvě děti - Ladislav Frej mladší a Kristýna Frejová jsou také herci. Ačkoli prožila život převážně v Praze, na Moravu s rodinou často jezdila, protože maminka Věry v Březnici žila skoro celý svůj život. Na svůj rodný kraj tak v rozhovorech Věra Galatíková často vzpomínala. Vzpomínkovou reportáž o Věře Galatíkové s archivními záznamy najdete ZDE.

Theodor Kohn

Narozen 22. 03. 1845 v Březnici, zemřel 03. 12. 1915 v Ehrenhausenu (Rakousko). Arcibiskup. Studoval na nižším gymnáziu ve Strážnici, poté nastoupil na kroměřížské piaristické gymnázium. V roce 1875 získal doktorát teologie v Olomouci. Byl uznávaným odborníkem v oblasti kanonického práva a významným mecenášem umění. Dal do pořádku arcidiecézní hospodaření. Nechal opravit a upravit Arcibiskupský zámek a Květnou zahradu v Kroměříži. Spolufinancoval založení Muzea Jana Amose Komenského v Uherském Brodě. Později byl donucen k rezignaci kvůli svým rozporům s vídeňským dvorem. Dožil na svém zámku ve Štýrsku.

Marie Vořechová Vejvodová

Narozená 21. 12. 1889 v Březnici, zemřela 18. 02. 1974 v Praze. Malířka, grafička keramička. Studovala na uměleckoprůmyslové škole v Praze u profesorů Schussera a Schikanedra. Každé léto cestovala na Slovensko, výtvarně studovala kraj i lid. Občas pobývala i v Modré na Slovensku, kde se věnovala umělecké výrobě keramiky. Její malby olejem i akvarelem působí svou jednoduchostí a čistotou. Pracovala také jako ilustrátorka a autorka literatury pro mládež. Jejím manželem byl Kotěrův žák architekt a urbanista Čeněk Vořech.

autoři: Český rozhlas Zlín , Petr Krygel
Spustit audio