Břetislav Tureček: Úspěšní provokatéři

11. červen 2010

Zprvu se zdálo, že námořní souboj vyhrál Izrael. Jeho příznivci po celém světě triumfovali. Slyšeli jsme, že se na lodích plavili žoldnéři a profesionální džihádisté napojení na al-Káidu, humanitární situace v Gaze byla vydávána za záminku pro další očerňování Izraele.

Mnoha lidem vadilo i to, že na palubách byli také novináři – jako by soudnému člověku mohly k objasnění tak sporného incidentu stačit demagogické výkřiky propalestinských aktivistů a pečlivě prostříhané videozáznamy, které naopak veřejnosti překládala izraelská armáda.

Ani stín pochyb o tom, zda byl izraelský postup tak čistý a zda na lodích opravdu náhodou nepřevažovali lidé, kterým nešlo o rvačky s izraelskými vojáky, ale o neblahou životní úroveň Palestinců.

Někteří evropští zastánci Izraele bojovali tak zaslepeně, že jim úplně uniklo, kam se posunula debata v samotném Izraeli. Generálové připouštějí, že námořní operace byla fiaskem, opozice kvůli tomu vyzvala k vyslovení nedůvěry vládě. Noviny jsou plné informací o tom, jak byla akce špatně připravená. A co hlavně, Izrael začíná zcela otevřeně přemítat o tom, k čemu je vlastně samotná blokáda Gazy.

A právě tady asi spočívá největší význam celého mediálně-politického kolotoče. Provokatérům, jak byli účastníci plavby nazýváni, se povedlo vyvolat debaty o situaci v Gaze. V uplynulých dvou letech se tam podařilo několika lodím s pomocí doplout, několika dalším v tom Izraelci zabránili. Blokáda ale pokračovala dál a po Gaze neštěkl pes.

Asi je smutným odrazem současného světa, že teprve mediálně vděčná a dostatečně krvavá bitka vychýlila mezinárodní společenství z nečinnosti. Náhle slyšíme i ze Spojených států, že blokáda je neudržitelná – jako by v květnu byla o něco udržitelnější. Cynický Egypt beze slova otevřel svůj přechod do Gazy. A Izrael tam najednou povoluje dovážet i třeba sušenky a marmeládu a slibuje další pootevírání hranice. A přitom ještě před pár dny tvrdil, že i tato forma blokády je nezbytnou součástí boje proti terorismu.

Turečtí rváči neměli s úsilím o pomoc Palestincům nic společného. Tak jako bude potřeba vyšetřit izraelský zásah, jistě bude poučné dozvědět se i to, kdo a proč je do humanitárního konvoje poslal. Krutý souboj s izraelskými vojáky nakonec tito extremisté prohráli – blokádu neprorazili a devět se jich vrátilo v rakvích.

Ostatní pasažéři ale mohou slavit. Byli sice vyhoštěni z Izraele, kam vlastně vůbec nechtěli jet. Přes počáteční posměšky se jim ale povedlo nevídané – provokační plavba vyprovokovala světové politiky k činům.

Autor je blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu

Spustit audio