Břetislav Tureček: USA jsou v Afghánistánu i po osmnácti letech tam, kde začaly

18. prosinec 2019

Američané bojují v Afghánistánu už skoro dvě desetiletí a navzdory slibům politiků stále neúspěšně. V zemi zmizely miliardy dolarů i tisíce lidských životů, a to zcela marně, myslí si Břetislav Tureček.

Jako lhali američtí politici o válce ve Vietnamu, lžou i o Afghánistánu, píše deník The Washington Post. Dostal se totiž k tajným vládním dokumentům. Podle nich už USA na válku daly asi bilion dolarů.

Přesto jsou jejich výsledky naprosto tristní, konstatuje Břetislav Tureček. Máslo na hlavě ale nemají jen američtí politici. O slibném vývoji konfliktu ujišťují už od jeho začátku v roce 2001 také někteří čeští politici.

Bezedný Afghánistán

Pietní místo u kasáren v Táboře, kde sloužili vojáci padlí v Afghánistánu po teroristickém útoku

USA do války vstupovaly s idealistickým cílem nahradit hnutí Táliban, podporující teroristy, svobodnějším režimem podle představ Západu. To je ale stále na míle daleko.

„V zemi je ještě vyšší produkce opia než za Tálibanu. Doteď nejsou sečtené výsledky ze zářijových prezidentských voleb. Bují ohromná korupce a mizí miliardy dolarů,“ popisuje Tureček v pořadu Jak to vidí.

„Velká část z těchto peněz měla být investována přímo do Afghánistánu. Sice se tam mnohé zlepšilo, ale bilion dolarů tam těžko najdete.“ Co se za osmnáct let trvání konfliktu v Afghánistánu podařilo?

Znovu na začátku

Logo

Podle blízkovýchodního analytika je pokrok jednoznačně vidět v oblasti rozvoje infrastruktury. I přesto zůstává Afghánistán stále jednou z nejchudších a nejzaostalejších zemí světa. Trvá i politická nestabilita

Zhruba polovinu země nemá vláda vůbec pod svojí kontrolou. A oblasti ovládané povstalci jsou nebezpečné i pro vojenské jednotky Západu. „Po bezmála dvaceti letech jsme tam, kde jsme byli na začátku,“ shrnuje Tureček.

„Američané od loňského léta vyjednávají s Tálibánem v Kataru. Pokud dopadnou dobře, bude výsledkem těchto rozhovorů stažení Američanů a podíl Tálibánu na moci.“

Další témata rozhovoru: třetí parlamentní volby v Izraeli v řadě; skutečné město Betlém; postavení křesťanů na Blízkém východě.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.