Břetislav Tureček: Tohle Trumpovo stěhování může mít zásadní dopad na celý arabský svět

25. leden 2017

Tel Aviv, nebo Jeruzalém? Donald Trump před svým zvolením sliboval rychlé stěhování americké ambasády do Jeruzaléma. První prohlášení nové administrativy už ale hovoří jen „o časné fázi jednání o změně působení velvyslanectví“. Proč je to tak důležité?

Dnes nemá své zastoupení v Jeruzalémě ani jeden stát světa. Spor je o východní Jeruzalém, který nikdo nepovažuje za součást Izraele. Izrael v rozporu s mezinárodním právem město okupuje už od roku 1967. V posledních dekádách si na něj navíc činí nárok Palestinci jako na své hlavní město.

„Zajímavé je, že Spojené státy nepovažují ani západní židovskou část Jeruzaléma za součást Izraele,“ říká zahraničně-politický analytik Břetislav Tureček. Vycházejí totiž z původních plánů na dělení Palestiny. Podle nich by Jeruzalém měl vždy zůstat neutrální a pod mezinárodní správou.

Hněv arabského světa

Při stěhování ambasády tak nejde jen o přesun úředníků. Může mít zásadní dopad na celý arabský svět. Jejich hněv vzbudil už jen Trumpův avizovaný záměr. „Když dáme stranou varovaní Palestinců a Izraele, můžeme čekat nové vlny pouličního násilí taky v dalších arabských zemích,“ hádá Tureček.

„USA by zaplatily možná i ztrátou svých současných pozic na Blízkém východě.“ Trump si je toho nejspíš vědom a tak mění svou rétoriku. „Je to velký ústup od jeho razantních slibů v kampani. Teď už to je opatrné. Nejde o příslib: Stěhujeme ambasádu.“


Americkým židovským rodičům se v západní židovské části Jeruzaléma narodil chlapec. Rodiče se ale marně domáhají, aby měl v dokladech napsáno Jeruzalém-Izrael. Podle amerických úřadů ale Jeruzalém prostě není součást Izraele a vyhovět žádosti několikrát odmítli.

Trump nebyl první

Nápad na stěhování velvyslanectví navíc nepochází z Trumpovy hlavy. V USA je velký tábor různých politiků, kteří už léta chtějí ve sporu s Palestinou podporovat pouze Izrael. Nakonec to ale americká vláda vždy odložila k ledu.

autoři: lup , Břetislav Tureček , zis
Spustit audio