Břetislav Tureček: Proč se Číňané vojensky neangažují v blízkovýchodních konfliktech?

15. březen 2016

Zprávy jsou plné konfliktu v Sýrii a postojů USA a Ruska. A zapomíná se na další velmoc: Čínu. A na letitý konflikt v Súdánu.

„Číňané se nijak vojensky neangažují v blízkovýchodních konfliktech. Ale protože je to pro ně velmi strategická oblast, neustále sledují, co se tam děje,“ připomíná analytik Břetislav Tureček. „Je to jejich surovinová základna.“ Čína ze širšího Blízkého východu zajišťuje zhruba polovinu svých potřeb ropy.

Proto se taky na Blízkém východě pohybuje plno čínských zpravodajů. Například v Izraeli a na palestinských okupovaných územích je velké množství čínských novinářů i z regionálních novin. „Ty ale v Číně můžou mít třeba 20 milionů čtenářů,“ upozorňuje Tureček.

Zapomenutý Súdán

Čína má velký zájem o súdánskou ropu. V Jižním Súdánu stále zuří občanská válka, která vypukla v prosinci 2013. Dnes k desítkám tisíců mrtvých a ke znásilnění žen OSN jen vydává zprávy, ale Západ mlčky přihlíží. Přitom dříve věnoval Súdánu velkou pozornost.

„Když povstalci na křesťanském a animistickém jihu země bojovali proti centrální muslimské vládě,“ popisuje analytik. „V důsledku povstalecké války se Jižní Súdán před pěti lety osamostatnil, ale už po dvou letech v něm vypukla občanská válka.“ Tedy jen mezi křesťany. A Západ ztratil zájem.

Pochybné obchody v Africe

„Západ teď daleko víc ohrožuje to, co se děje v Sýrii,“ míní Tureček. „OSN se snaží alespoň líp monitorovat. A Africká unie teď přišla s iniciativou vyhlásit zbrojní embargo na Jižní Súdán. Ale jak víme, každé embargo je jen pobídka pro pašeráky.“ Mluví se o tom, že v Súdánu je hodně právě čínských zbraní.

Číňané vůbec hodně investují v Africe. „Oni nemají takové zásady a taková právní omezení jako EU při obchodování s různými diktátory a autoritářskými režimy, což jim otevírá cestu nejen k investicím, ale i k uplatňování politického vlivu. A i ekonomicky z toho potom zpětně získávají.“

Více si poslechněte si ze záznamu v Archivu pořadů.

Spustit audio