Břetislav Tureček: Porážka IS vůbec neznamená stabilizaci Sýrie

24. listopad 2015

Zahraničněpolitický analytik zatím nevidí jednoznačného následovníka syrského prezidenta. Ani náznak budoucího řešení. Hodně se mu taky nelíbí nekompetentní názory našeho prezidenta.

„Řekněme si, že mezinárodní koalice nebo někdo jiný IS porazí. Kdo tam ale pak bude vládnout? O tom nikdo nemluví,“ upozorňuje Břetislav Tureček.

O „svobodu“ nikdo nestojí

„Že by tam opět vládnul Bašár al-Asad? To vůbec není jisté. Může tam zase vzniknout mocenské vakuum, nové povstalecké frakce. Prostě vůbec to neznamená stabilizaci Sýrie.“

Navíc IS je prý silnější, než si tady myslíme. Vzešel z nechuti proti arabským autoritářským vládcům i dalším povstalcům. „Žije tam několik milionů lidí a vůbec si nemyslím, že se všichni těší, až je osvobodí nějaká mezinárodní koalice.“

Kdo nahradí Asada?

Dlouho se mluví o tom, že by syrský prezident mohl odejít do Ruska. Kdo ale na jeho místo? Tureček nevidí žádnou alternativu.

„Jeho opozice, ta opravdová a politická, je v exilu. A sama se není schopna dohodnout na tom, kdo je jejich vůdce. Kdyby se náhodou dohodli, zase ho nebudou znát Syřané. Ale to, že by Asad odešel se ctí a místo něj přišel někdo jiný, prostě není možný.“


Břetislav TurečekJeště před 14 dny byl prioritou Západu odchod Asada, dnes už jeho odchod není podmínkou. Teď všichni bojují proti terorismu a pomáhají svrhnout jeho protivníky.

Mění IS taktiku?

V Sýrii se islamisté až do útoků v Paříži soustředili hlavně na ovládnutí území, tvrdě potírali své odpůrce i brutálními popravami. „Ale to, co se stalo v Paříži, odpovídá spíše stylu al-Káidy v minulých letech. Ale tento postup jim doopravdy nic nepřinesl, to dnes dobře víme.“

Teroristé z Paříže by prý před lety stejnou věc udělali právě pod hlavičkou al-Káidy. Narodili se totiž na Západě, Islámským státem byli „jen“ vycvičeni. „Ale nespojoval bych jejich činy s tím, co IS opravdu chce. Přestože se k tomu přihlásil,“ myslí si analytik.

Čtěte také

Změně taktiky IS a navázení na al-Káidu moc nerozumí. „Reakcí je semknutí všech dosavadních odpůrců, kteří teď vytvořili efektivní mezinárodní koalici.“ Třeba Rusko a Francie dnes útoky koordinují společně.

Pozemní operace

Pokud dojde k pozemním operacím, rozhodně prý nebudou stejného druhu jako před 12 lety v Iráku. „Taková operace se totiž připravovala velmi dlouho a musela mít třeba i souhlas Rady bezpečnosti. Tady by navíc asi Rusko nesouhlasilo.“

Spíš půjde o útoky ze vzduchu na vytipovaná místa, kde dojde k útoku na zemi. „Ale podobné útoky vlastně vidíme už dnes,“ dodává.

Miloš Zeman na půdě OSN

Prezident dělá jen ostudu

O islámistech, teroristech a válce se i v Česku hovoří na každém kroku. Co ale Břetislav Tureček říká na výroky prezidenta Zemana? „Jedna věc je, že nám svými výroky dělá ostudu. A to i ve srovnání s jinými evropskými lídry, kteří se spíš snaží mírnit vášně. Toto by si nikdo jiný nedovolil.“ Horší ale prý je, že se často vyjadřuje nekompetentně, bez znalosti věcí, které se dnes učí už středoškoláci.

Více si poslechněte ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Břetislav Tureček , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.