Břetislav Tureček: Netanjahu v úzkých vždy vytáhne otázku vnějších nepřátel státu. Je to i případ sestřeleného letounu?

15. únor 2018

Izraelský premiér zažívá domácí politickou krizi. Policie ho obvinila hned ze dvou trestních činů. Do toho ale na Blízkém východě začal doutnat nový spor, tentokrát právě mezi Izraelem a Sýrií.

Izrael zlikvidoval íránský dron vypuštěný ze Sýrie. V sobotu 10. února proto syrská armáda sestřelila Izraelcům špionážní letoun a aktivovala svou protiletadlovou obranu. Izrael pak udeřil hned na 12 cílů. V Sýrii, ale i na íránské pozice. Podle zahraničněpolitického analytika je to hodně průlomová vojenská konfrontace. Hlavně pro Izrael.

Izrael nerespektuje mezinárodní právo

„Skončila éra, kdy Izrael příliš nerespektoval mezinárodní právo a hranice svých sousedů,“ myslí si Břetislav Tureček. Dron totiž Izraelci sestřelili nad Golanskými výšinami. „I u nás se mnoho lidí domnívá, že je to izraelské území. To je ale omyl. Je to Izraelem už asi 50 let okupované syrské území.“

Naopak izraelské špionážní letouny už mnohokrát přeletěly a bombardovaly Libanon nebo Sýrii. Ta se teď ale z mezinárodněpolitických důvodů cítí natolik silná, aby letoun sestřelila a chce v tom pokračovat. Podle Turečka snad větší eskalace nehrozí. Sýrie jen ukázala, že má prostředky, jak se bránit.

Do izraelského vzdušného prostoru vstoupil ze Sýrie íránský bezpilotní letoun a armáda ho sestřelila


Netanjahu má ale poměrně hroší kůži. Když se dostane do problému doma, ihned vytáhne otázku vnějších nepřátel státu. Izraelci ale politikům všechno nezbaští.Břetislav Tureček

Obviněný premiér

Nový blízkovýchodní konflikt ukazuje na konec éry, kdy se izraelsko-íránské střety vedly jen přes nepřímé aktéry. „Po desítkách let, kdy měl Izrael pocit vzdušné převahy v celé oblasti, ji už evidentně nemá.“ Izraelci teď ale řeší i domácí politickou krizi.

Jejich dlouholetý premiér Benjamin Netanjahu je vyšetřován hned ve dvou trestních kauzách (tzv. Kauza 1000 a Kauza 2000). Je podezřelý z přijímání drahých darů a korupce médií. „Vyšetřování trvá už přes rok a premiér tvá na tom, že se ničeho nedopustil.“ Taky ale velmi nevybíravě útočí na policii a novináře, které označuje za levicovou smečku.

Ovlivňoval Netanjahu i média?

Kauza 1000 rozkrývá Netanjahuovy až šestimilionové dárky od jeho přítele izraelsko-amerického židovského magnáta, kterému na míru ušil daňové úlevy nebo vytvořil bezcelní zónu na hranici s Jordánském. Kauza 2000 pak popisuje premiérovo zákulisní jednání s vydavatelem jednoho z největších izraelských deníků.

Tomu slíbil, že pokud o něm budou noviny psát líp, přiškrtí jejich přímou konkurenci. „Jenže, tento rozhovor byl nahrávaný,“ popisuje Tureček. „Teď tak sílí tábor voličů, kteří si přejí rezignaci premiéra a taky se od něj pomalu a jistě odklánějí jeho koaliční partneři. Jen aby si zachránili vlastní kůži.“

autoři: lup , Břetislav Tureček , zis
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.