Břetislav Tureček: Komu se chce ve skutečnosti bojovat proti terorismu

22. prosinec 2015

Saúdská Arábie před několika dny oznámila vytvoření islámské vojenské koalice pro boj proti terorismu. Má v ní být sdruženo 34 zemí. Některé o tom ani nevěděly. Deklarace je velmi vágní. Je tenhle tygr jen papírový?

Břetislava Turečka vyhlášení koalice nepřekvapilo. Upozorňuje ale, že už druhý den se ozval Pákistán, že neví, že by měl v nějaké koalici být. Podobně se ozvala Indonésie, nejlidnatější muslimská země, nebo Malajsie. Naopak chybí Írán, nejstabilnější země Blízkého východu.

Papírový tygr

„Mnohem více než reálný boj proti teroru to připomíná snahu Saúdské Arábie odrazit kritiku posledních měsíců,“ myslí si blízkovýchodního zpravodaje. „Je tam spousta maličkých států v Africe, které mají nulovou váhu v bezpečnostních otázkách.“ Jen je Saúdské Arábii nějak zavázána.

„Írán tam není, protože je to země šíitská. A na bojištích od Sýrie přes Irák až po Jemen podporuje opačný tábor než Saúdská Arábie. Zrovna tak Saúdové nevzali do party iráckou vládu nebo režim Bašára Asada. Protože toho chtějí svrhnout.“


Víte že…
- Pákistán byl důležitý, když se bojovalo proti Tálibánu a měl být důležitý i při odhalování a likvidaci teroristů z al-Káidy, včetně Usámy bin Ládina, který byl právě v Pákistánu zabit?
- je tu podezření, že Pákistán Usámu před USA schovával?

Dvojaká politika Saúdů

Koalice pro boj proti IS existuje i na Západě (patří do ní mimochodem i ČR). Byly v ní i východní země. Právě třeba Saúdská Arábie. „Ovšem dnes je realita taková, že už několik měsíců se tyto východní země na náletech vůbec nepodílejí. Proč Saúdové nebojují v koalici, která je na světě už přes rok?“

Politika Saúdů je dvojaká. „Žádná země neřekne: My podporujeme terorismus. Džihádistické skupiny jsou podporovány, netvrdím, že vládou, ale rozhodně občany Saúdské Arábie, duchovními možná i složkami saúdskoarabských tajných složek.“ Podobně nečitelná je politika Pákistánu nebo Turecka.


Břetislav TurečekSaúdská Arábie je první na ráně. Islámský stát neříká: My ovládneme Írán. Oni říkají: My jednou ovládneme Saúdskou Arábii.

Kdo skutečně bojuje proti IS

Dnes proti Islámskému státu bojují hlavně Kurdové, kterým jde o jejich vlastní území. Dále syrská vláda, Írán, irácká vláda. „Bojuje taky Západ, který s tím až do útoků v Paříži váhal. A začalo bojovat Rusko. Každý si do toho ale promítá své vlastní zájmy. Proto ta koalice není jednotná.“

Kdo je náš nejdůležitější východní partner? Jaká koalice by byla nejefektivnější? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

Spustit audio