Břetislav Tureček: Íránci jsou schopni zablokovat Hormuzský průliv jedním gumovým člunem s výbušninami

25. červenec 2019

Napětí mezi Západem a Íránem v Hormuzském průlivu roste. V pozadí jsou ropné zdroje Perského zálivu, konstatuje blízkovýchodní analytik Břetislav Tureček.

Konflikt v oblasti spustily Spojené státy tím, že loni odstoupily od mezinárodní dohody o omezení íránského jaderného programu. Írán na to reaguje a hrozí, že může ve svém jednání zajít ještě dál než dosud.

Kdo je větší pirát?

Čtěte takéNahrávka válečných lodí. ‚Potvrďte, že nehodláte porušit mezinárodní právo,‘ varuje britské plavidlo Írán

Na začátku července Britové zadrželi íránský tanker u Gibraltaru s argumentem, že veze ropu do Sýrie a porušuje tak evropské sankce proti Sýrii. Íránci řekli, že jde o britské pirátství a slíbili odvetu. K té došlo nyní, kdy zadrželi zase britský tanker,“ popisuje zatím poslední kapitolu eskalace napětí Břetislav Tureček.

Vojenská převaha vs. asymetrická válka

iran islam usa

Na Západě, v Izraeli a v Saudské Arábii jsou podle něj lidé, kteří by rádi válku s Íránem rozpoutali. V Íránu vidí původce veškerého zla na Blízkém východě. Ale rostoucí tlak vůči tamnímu režimu stále nepřináší žádné ovoce a Írán je nejen schopen, ale i ochoten oplácet stejnou mincí.

Íránci jsou sice vojensky slabší než Spojené státy, ale mohou velmi efektivně využívat toho, čemu se dnes říká asymetrická válka. Jsou schopní zablokovat Hormuzský průliv jedním gumovým člunem naloženým výbušninami,“ konstatuje Břetislav Tureček.

Ropa, zbraně a zákulisní vyjednávání

Na vývoj událostí na Blízkém východě velmi citlivě reagují jak komoditní, tak finanční burzy. Kromě toho dal Donald Trump zelenou obchodu se zbraněmi se Saúdskou Arábií, a to navzdory výtkám ze strany Kongesu, že je saúdskoarabský režim použije i proti civilistům v Jemenu.

Na druhou stranu se objevují náznaky, že v zákulisí probíhají jednání o urovnání konfliktu, který může podle Břetislava Turečka skončit stejně rychle, jako začal.

Další témata rozhovoru: Co stojí za spory mezi Řeckem a Tureckem o těžbu zemního plynu u pobřeží Kypru? Podepisuje se krize na Blízkém východě na přípravách fotbalového šampionátu v Kataru v roce 2022?

Spustit audio

Související