Břetislav Tureček: Evropa se kvůli kvótám migrantů dostala do vlastní pasti. A neví, jak z ní ven

17. červen 2015

Politici se zatím pořád nedokázali domluvit, jak vyřeší největší humanitární krizi po 2. světové válce. Místo toho, aby se nějaké řešení alespoň rýsovalo, zakopávají se do svých pozic.

„Bohužel to vypadá, že pokud je tady v jednáních o uprchlících nějaký posun, tak leda k horšímu. A oba názorové proudy se spíš ve svých pozicích ještě víc zatvrzují, než aby se sbližovaly,“ říká Břetislav Tureček.

Včera se totiž v Lucemburku sešli ministři všech členských států Evropské unie. Česko patří mezi několik dalších zemí, které odmítají návrh přerozdělování uprchlíků podle kvót Evropské komise. Do druhé skupiny patří země, jako je Itálie a Řecko, které zaplavili uprchlíci.

Itálie se staví na zadní

Itálie pohrozila, že bude migrantům vydávat dočasná víza do Schengenského prostoru. To by znamenalo, že se uprchlíci nekontrolovaně rozptýlí po celé Evropě. „Je to z pohledu Italů ale legitimní postoj, který musíme brát vážně,“ říká Tureček. Úplně stejně se na zadní staví Česko a třeba Slovensko.

Čtěte také

Kvóty navíc představují dnešní počty uprchlíků. „Ale za rok, za dva se situace může opakovat a může se stát, že stanovené cifry rozhodně nejsou dostatečné. Evropa se tak dostala do klinče kvůli jedné, parciální záležitosti. Přitom celý problém může být ještě výrazně horší.“

Ne uprchlíci. Ekonomičtí migranti

Je ale vůbec Evropa natolik bohatá, aby uživila tolik lidí „navíc“? „Je jasné, že EU musí opravdu striktně rozlišovat mezi uprchlíky a ekonomickými migranty. Na nedávné konferenci jsem se dozvěděl, že by to měli být ze 70 až 90 % opravdu jen lidé, kteří jdou za lepším,“ připomíná Tureček.


Je přece jasné, že motivace člověka, který žije čtyři roky v uprchlickém táboře, jeho děti nechodí do školy a nejsou očkované, je výrazně větší, než když má alespoň vyhlídku na to, že se tam postaví školy a zajistí zdravotnická péče.

Lži a mlžení

Ale jak to poznat? Břetislav Tureček si myslí, že pokud dnes podrobně posuzujeme minulost a záměry třeba stovky lidí, tak to sice nějakou dobu trvá, ale můžeme to zvládnout. „Když jich ale máme najednou 100 000, tak takové možnosti detailního prověřování logicky nemáme.“

„Tito lidé budou kvůli lepšímu životu určitě lhát a mlžit o své minulosti. Přijeli sem přece proto, aby dostali azyl a mohli tady zůstat. A asi se jim nemůžeme divit. Nemyslím si, že jsou ale nebezpeční.“

Nesmíme zapomínat ani na to, že pokud lidem v jejich rodných zemích, tedy v Sýrii a třeba Libyi, nepomůžeme, tak budou odcházet další a další. Je ale jasné, že to je dlouhodobý a velmi nákladný proces. Jde ale o to, aby odcházet nechtěli.

Uprchlíci

Nahradí migranti vymírající obyvatele starého kontinentu? Nebudou to jen pobírači sociálních dávek? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

autoři: lup , Břetislav Tureček , zis
Spustit audio