Břetislav Tureček: Bojkotové šílenství

14. květen 2010

S bojkoty se tu téměř doslova roztrhl pytel. Kdo se v problematice ne úplně vyzná, musí být naprosto ztracen. Tak třeba existují levicově smýšlející Izraelci, kteří zásadně nenakupují zeleninu nebo vajíčka pocházející ze židovských osad na západním břehu Jordánu. Tito lidé tvrdí, že každým utraceným šekelem by jenom podpořili pokračující okupaci a osídlování palestinských území.

V hledáčku jsou ale třeba i pistáciové oříšky. Ty se papírově dovážejí z Turecka. Každý Izraelec ale moc dobře ví, že pokud jsou pistácie opravdu dobré, nemohou být odjinud, než z Íránu. Tedy od veřejného nepřítele číslo jedna, kterého je potřeba také bojkotovat.

Bojkotuje se i na akademické půdě. V celé řadě západních států existují univerzity, kde přinejmenším část profesorů a studentů odmítá jakékoli kontakty se svými izraelskými protějšky. Říkají, že jinak se státem potlačujícím práva Palestinců jednat možné není. A jistě je zajímavé i to, že takové bojkotování izraelské akademické obce podporuje i část – izraelských akademiků. Není samozřejmě potřeba dodávat, že pravicově smýšlející stoupenci izraelské politiky zase bojkotují instituce, které považují za příliš propalestinské.

Proizraelské skupiny někdy neváhají bojkot židovského státu označovat dokonce za projev antisemitismu. Když ale turecký premiér Erdogan loni kritizoval izraelské počínání při válce v Gaze, stejní lidé zaveleli k bojkotu všeho tureckého – od kávy až po turistická letoviska.

Nejvíce se teď ale mluví o novém bojkotu, který vyhlásila palestinská samospráva. Palestinci mají dokonce zakázáno nakupovat jakékoli zboží vyrobené v židovských osadách. A pod hrozbou až pětiletého vězení tam nesmějí ani pracovat.

Tato nařízení mají mrazivý obsah, ale jasnou logiku. Pokud Palestinci chtějí svůj vlastní stát, kdo jiný než oni sami by si měli dát pozor, aby nepodporovali kolonisty, kteří jim tento sen maří.

Věc má samozřejmě háček – nebo spíše pořádný hák! Na práci v osadách jsou totiž závislé desítky tisíc palestinských rodin.

Už když se osadníci rozhodnou vybudovat další ulici domů, většinu manuální práce odvedou právě Arabové z okolních vesnic. Tisíce Palestinců jsou také zaměstnány v izraelských továrnách na okupovaných územích. A tak když se například nějaký Evropan v dobré víře rozhodne bojkotovat třeba takzvaně izraelskou minerálku načerpanou na západním břehu Jordánu, poškodí nejen osadníky, ale i lidi, kterým chce pomáhat – tedy Palestince.

Blízký východ tedy asi není krajem pro jednoduchá řešení. Jistě si toho ale někdy nějaká organizace všimne a vyhlásí průlomový návrh pro všechny: bojkot všem bojkotům!

Autor je blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu

Spustit audio