Břetislav Tureček: Bezvýznamní ostrované

22. leden 2010

V České republice postup Mikronésie leckoho pobavil. Země čítající 600 ostrovů a sto tisíc obyvatel chce určovat, kolik mají čeští energetici investovat do elektráren. A rozčiluje se, že se provozovatelé Prunéřova rozhodli ušetřit na ekologii. Psi v Oceánii štěkají a karavana jede dál, daly by se shrnout posměšné hlasy na adresu Mikronésie.

To tady v Izraeli si ale tohoto pidistátečku umějí vážit jinak. Do země právě přijel prezident Mikronésie Emanuel Mori a také jeho kolega z další tichomořské republiky Nauru, kterou obývá dokonce jenom deset tisíc lidí.

Oba státy by většina Čechů stěží hledala na mapě a stejně je tomu u Izraelců. Tady se ale nezvyklé delegaci dostalo přivítání na nejvyšší úrovni. Oba prezidenti mají bohatý program se svým izraelským protějškem Šimonem Peresem a přijme je i premiér Netanjahu a ministr zahraničí Lieberman.

Dělat tady pět dní pouze politiku by nebylo moc záživné, a tak se emisaři z nedozírného Tichého oceánu budou také rekreovat u titěrného Mrtvého moře. Během týdne se podívají na starověkou pevnost Masadu a řadu dalších židovských a křesťanských památek.

Jak mi potvrdil zdroj z kanceláře izraelského prezidenta, program mají hosté z Nauru a Mikronésie nabitý, ale zároveň relaxační - tak, aby si odsud odvezli co nejpříjemnější dojmy. Však už se také v internetových debatách objevily štiplavé komentáře, že do židovských osad na okupovaných územích je hostitelé jistě nevezmou, a stejně tak je nebudou seznamovat se situací Palestinců žijících v podmínkách izraelské blokády v Gaze. Ostatně co se Palestinců týká, mají se hosté dozvědět hlavně to, jakou hrozbu představuje hnutí Hamás.

Proč ale Izrael věnuje takovou pozornost těmto vzdáleným zemičkám? Protože obě ostrovní republiky patří k nejvěrnějším spojencům židovského státu. Zejména Mikronésie proslula tím, že vždy v OSN hlasuje ve prospěch Izraele - a to i tam, kde zaváhají většinou neochvějné Spojené státy. Izrael si takové přátele hýčká a na veřejnosti jim prokazuje veškerou úctu.

O tom že mnohdy vysmívané vlády mají svou váhu ale vědí i úhlavní nepřátelé Izraele. A také oni dělají vše pro to, aby si jejich přízeň zajistili. Na podzim například vyšlo najevo, že Írán věnoval rozvojovou pomoc a 200 tisíc dolarů Šalamounovým ostrovům. Důvod? Koupit si, aby tito ostrované hlasovali pro změnu proti Izraeli. Projevilo se to už několikrát, naposledy když se v OSN rozhodovalo o Goldstoneově vyšetřovací zprávě o válce v Gaze.

Izrael v Pacifiku také rozdává pomoc, tvrdí ale že to dělá naprosto nezištně a že nebude s Teheránem soupeřit a chudé vlády přeplácet. Kdo ví, jestli to tak opravdu bude. Jisté je jedno - tam kde o něco opravdu jde, počítají se i hlasy z druhého konce planety. Teď se s tím seznamuje i Česká republika.

Autor je blízkovýchodní zpravodaj Českého rozhlasu

Spustit audio