Bratři Ebenové – Tichá domácnost (1995)

14. prosinec 2022

Písničky bratří Ebenů posluchači zaznamenali poprvé na festivalu Porta v roce 1979. Už tenkrát si Ebenové potrpěli na hudební rozmanitost. Jejich skladby, jakkoliv zahrané v komorním obsazení, neměly trampskou, folkovou ani jazzovou uniformu.

Šťastně je shrnulo album Malé písně do tmy. My se ale v našem pořadu zaměříme na desku následující, nazvanou Tichá domácnost.

Od zmíněného debutu jí dělí dlouhých 11 let. Většinu mezidobí totiž trojice prožila mimo skupinu: Marek si budoval hereckou kariéru, nejstarší Kryštof se věnoval vědecké práci a nejmladší David se pro změnu našel v historické hudbě jako vedoucí souboru Schola Gregoriana Pragensis.

V roce 1995 tak bylo album Tichá domácnost velkým překvapením už jen proto, že tyhle tři rozdílné cesty zase spojilo v jedinou. A překvapila nejen samotná existence nového alba, ale i jeho styl a zvuk, obohacený o podíl špičkových muzikantských posil. Původní rodinný trojlístek s ním však zároveň navázal i na někdejší hravost, textařský vtip a aranžérskou eleganci.

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související