Brána borců jde k zemi. Rekonstrukce atletického stadionu v Tuhnicích pokračuje

10. duben 2024 13:05

Přemostění nad branou atletického stadionu v Tuhnicích, takzvanou bránu borců, začali ve středu postupně strhávat stavbaři. Demolice je další části rekonstrukce stadionu, který byl ještě před dvěma lety pro sportování prakticky nepoužitelný.

Loni město nechalo opravit hlavní část oválu, letos stavbaři položí povrchy a opraví také tribuny pro diváky. Celkem chce město Karlovy Vary do rekonstrukce atletického stadionu, bývalého AC Start, dát zhruba 60 milionů korun, velkou část z toho ale z dotací.

„Připravuje se revitalizace tribuny k sezení, která je zastřešená. Zpracováváme na to teď rozpočet, včetně výstavby toalet v zadní části, kde by měly vzniknout toalety pro dámy, pro muže i tělesně postižené. A zároveň budeme dělat příjezdovou komunikaci od bazénu směrem nahoru, a to ze dvou důvodů, aby se tam dostali postižení a také, aby se tam dostaly vozíky s občerstvením pro větší akce,“ řekl náměstek primátorky Miroslav Vaněk z hnutí Karlovaráci.

Takzvaná brána borců, přemostění nad vstupem na stadion, byla už v tak špatném stavu, že stavební úřad nařídil její demolici. Zároveň to umožní v prostoru vstupu umístit dočasné buňky jako zázemí pro sportovce a zároveň zde bude prostor pro přípravu tartanu, který se má po oteplení začít nanášet na atletickou dráhu. Stejně tak by se již brzy měla zasít tráva na vnitřní plochu atletického oválu.

Vše podle Vaňka směřuje k tomu, aby se areál slavnostně po rekonstrukci veřejnosti zpřístupnil v červnu letošního roku. Některé věci se ale zpožďují. Záměr města, aby atletický stadion, ale i sousední zelená louka kolem venkovního bazénu, byly zavlažovány vodou z pramene, se zřejmě do začátku sezonu nepodaří uskutečnit. Podle Vaňka to zdržela administrativní povolení, které město potřebuje od Správy železnic, aby pod tratí mohlo vést vodu z lesních pramenů. Zatím se tak stadion i tráva u koupaliště bude muset zavlažovat z běžného vodovodního řadu, což město stojí nemalé peníze.

autoři: Dominik Hron , nkr | zdroje: ČTK , Český rozhlas
Spustit audio