Brambory máme rádi, protože se z nich dá připravit skoro všechno. Náš oblíbený recept na ty nové!

1. duben 2023

Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:

  • 01:06 Rozhovor s architektem Davidem Vávrou  
  • 05:32 Módní trendy a kombinace jarního a zimního oblečení  
  • 09:06 Velikonoční zvyky a tradice i letošní trendy
  • 14:44 Nové brambory na talíři a oblíbený recept z nich
  • 19:14 Využití oslího mléka v kosmetice i pro zdraví
  • 23:33 Anděl mezi zdravotníky - soutěž sestřiček a lékařů 
  • 27:34 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku

Domácí nové brambory vypěstované na zahradě nebo na balkoně chutnají mnohem lépe než kupované, o tom žádná! Právě, že je sezóna nových brambor tak krátká, tak bychom ji měli stoprocentně využít.

Čtěte také

Jelikož se jedná o ještě nedozrálé hlízy, bývají nové brambory menší, mají tenkou a světlou slupku, obsahují více vody a bílkovin a mnohem méně škrobu než pozdní, proto jsou šťavnatější, jemnější a lépe stravitelné. Brambory obsahují množství sacharidů, bílkovin a vlákniny, vitaminy A, B a hlavně C - čerstvě vykopané brambory céčka obsahují až třikrát více než skladované!

Díky vysokému obsahu draslíku a sodíku pomáhají při odvodňování a detoxikaci. Zinek, vápník, hořčík, železo a fosfor jsou zase důležité pro zdravé kosti, klouby, srdce, kůži, vlasy, nehty a celkovou imunitu.

Brambory v kuchyni

Čtěte také

Brambory máme rádi, protože se z nich dá připravit skoro všechno, na co si vzpomeneme. Můžeme je vařit, péct, zapékat, dusit, grilovat, restovat, udělat z nich kaši, knedlíky, omelety či placky i sladké pečivo, jsou oblíbenou součástí salátů a polévek atd. A kdo by neznal šišky s mákem, brambory na loupačku, či halušky s brynzou!

Brambory vaříme nebo jinak tepelně upravujeme vždy co nejkratší možnou dobu. S každou minutou varu z nich totiž uniká draslík a vitamin C. Lepší je vařit je ve slupce s kmínem a teprve uvařené je oloupat.

Nové brambory - sklizeň 1.1. - 15.5.
Vyznačují se tenkou slupkou, která se neloupe. Povětšinou pochází z Maroka, Španělska, Řecka, Egypta a Itálie.

Rané brambory - sklizeň 16.5. - 30.6.
Tyto brambory jsou běžné i z české produkce. Obsahují hodně vody a málo škrobů, proto nejsou vhodné k delšímu skladování, vynikají delikátní chutí.

Konzumní (pozdní) brambory - sklizeň po 30.6.
Tyto brambory se používají i pro průmyslové zpracování. Na trhu se objevují obvykle po 1.9. Ty konzumní, určené k jídlu, se rozlišují podle množství škrobu na tzv. tři varné typy.

Náš oblíbený recept z nových brambor

Ingredience
  • 1 kg nových brambor
  • 400 g tvrdého sýru na strouhání
  • 100 g másla
  • sůl

Ještě před úpravou se vždy ujistíme, především u skladovaných brambor, že nejsou zelené a nejsou na nich klíčky. To značí přítomnost solaninu, látky, která je jedovatá.

Nové brambory díky nízkému obsahu škrobu nejsou vhodné na těsta, bramboráky, knedlíky a jiné úpravy, na které je potřeba mouka.

Postup:
Brambory opatrně oškrábejte. Nejlépe jen tak houbičkou, nebo opatrně nožíkem.
Dejte do osolené vody a vařte do měkka.
Mezi tím si nastrouhejte sýr najemno (eidam, nebo ementál).
Máslo si rozehřejte v rendlíku. Mělo by být horké.
Uvařené brambory vyceďte a hned horké rozdělte do talířů.
Horké brambory posypte nastrouhaným sýrem a přelijte přepuštěným máslem.
Sýr se na bramborách krásně rozteče a je to vynikající.

To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.

Spustit audio

Související