Brambory máme rádi, protože se z nich dá připravit skoro všechno. Náš oblíbený recept na ty nové!
Magazín o zdravém životním stylu. Poslouchejte Šarm:
- 01:06 Rozhovor s architektem Davidem Vávrou
- 05:32 Módní trendy a kombinace jarního a zimního oblečení
- 09:06 Velikonoční zvyky a tradice i letošní trendy
- 14:44 Nové brambory na talíři a oblíbený recept z nich
- 19:14 Využití oslího mléka v kosmetice i pro zdraví
- 23:33 Anděl mezi zdravotníky - soutěž sestřiček a lékařů
- 27:34 Je tu již 27. ročník ankety Šarmantní osobnost roku
Domácí nové brambory vypěstované na zahradě nebo na balkoně chutnají mnohem lépe než kupované, o tom žádná! Právě, že je sezóna nových brambor tak krátká, tak bychom ji měli stoprocentně využít.
Čtěte také
Jelikož se jedná o ještě nedozrálé hlízy, bývají nové brambory menší, mají tenkou a světlou slupku, obsahují více vody a bílkovin a mnohem méně škrobu než pozdní, proto jsou šťavnatější, jemnější a lépe stravitelné. Brambory obsahují množství sacharidů, bílkovin a vlákniny, vitaminy A, B a hlavně C - čerstvě vykopané brambory céčka obsahují až třikrát více než skladované!
Díky vysokému obsahu draslíku a sodíku pomáhají při odvodňování a detoxikaci. Zinek, vápník, hořčík, železo a fosfor jsou zase důležité pro zdravé kosti, klouby, srdce, kůži, vlasy, nehty a celkovou imunitu.
Brambory v kuchyni
Čtěte také
Brambory máme rádi, protože se z nich dá připravit skoro všechno, na co si vzpomeneme. Můžeme je vařit, péct, zapékat, dusit, grilovat, restovat, udělat z nich kaši, knedlíky, omelety či placky i sladké pečivo, jsou oblíbenou součástí salátů a polévek atd. A kdo by neznal šišky s mákem, brambory na loupačku, či halušky s brynzou!
Brambory vaříme nebo jinak tepelně upravujeme vždy co nejkratší možnou dobu. S každou minutou varu z nich totiž uniká draslík a vitamin C. Lepší je vařit je ve slupce s kmínem a teprve uvařené je oloupat.
Nové brambory - sklizeň 1.1. - 15.5.
Vyznačují se tenkou slupkou, která se neloupe. Povětšinou pochází z Maroka, Španělska, Řecka, Egypta a Itálie.
Rané brambory - sklizeň 16.5. - 30.6.
Tyto brambory jsou běžné i z české produkce. Obsahují hodně vody a málo škrobů, proto nejsou vhodné k delšímu skladování, vynikají delikátní chutí.
Konzumní (pozdní) brambory - sklizeň po 30.6.
Tyto brambory se používají i pro průmyslové zpracování. Na trhu se objevují obvykle po 1.9. Ty konzumní, určené k jídlu, se rozlišují podle množství škrobu na tzv. tři varné typy.
Náš oblíbený recept z nových brambor
- 1 kg nových brambor
- 400 g tvrdého sýru na strouhání
- 100 g másla
- sůl
Ještě před úpravou se vždy ujistíme, především u skladovaných brambor, že nejsou zelené a nejsou na nich klíčky. To značí přítomnost solaninu, látky, která je jedovatá.
Nové brambory díky nízkému obsahu škrobu nejsou vhodné na těsta, bramboráky, knedlíky a jiné úpravy, na které je potřeba mouka.
Postup:
Brambory opatrně oškrábejte. Nejlépe jen tak houbičkou, nebo opatrně nožíkem.
Dejte do osolené vody a vařte do měkka.
Mezi tím si nastrouhejte sýr najemno (eidam, nebo ementál).
Máslo si rozehřejte v rendlíku. Mělo by být horké.
Uvařené brambory vyceďte a hned horké rozdělte do talířů.
Horké brambory posypte nastrouhaným sýrem a přelijte přepuštěným máslem.
Sýr se na bramborách krásně rozteče a je to vynikající.
To vše a ještě mnohem víc v magazínu o životním stylu Šarm v sobotu po 18 a neděli po 11 hodině. Na setkání s vámi se těší Lada Klokočníková.
Související
-
Odstartoval 28. ročník populární ankety Šarmantní osobnost roku. Do konce května posílejte své tipy!
Český rozhlas vyhlašuje 28. ročník ankety Šarmantní osobnost roku. Do konce května můžete posílat tipy na známé i méně známé osobnosti, které je zaujaly svým šarmem.
-
Gastronomické putování s šéfkuchařem Radkem Pálkou za zajímavými exotickými recepty celého světa
V rámci Habaděje Českého rozhlasu Hradec Králové cestujeme každý všední den před polednem spolu s šéfkuchařem Radkem Pálkou po nejrůznějších zemích světa.
-
Salát z brambor a okurky podle Majdy (od paní Magdalény z...
Suroviny: brambory, salátová okurka, ředkvičky, cibule, pažitka
Více z pořadu
E-shop Českého rozhlasu
Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.
Václav Žmolík, moderátor
3x Karel Klostermann
Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.