Bramborka Jany Milaberské je úžasné spojení nádivky se slaným kynutým koláčem staré už 100 let

Brambory kdysi dominovaly všem možným receptů našich maminek a babiček. Důkazem je i bramborka – jakási kynutá buchta z brambor a uzeného masa, která se peče na jihu Čech v Lomnici nad Lužnicí v rodině Jany Milaberské už téměř 100 let. Vezmete si kousek a chcete další.

Bramborka

Ingredience:

1 kg brambor

500 g uzeného krkovice

5 stroužků česneku

4 vejce

200 g hrubé mouky

2 špetky soli

1 špetka pepře

1 lžíce majoránky

42 g čerstvého droždí

¼ lžičky cukru

50 ml teplé vody

sádlo a strouhanka na vymazání pekáčku

Postup:

Do hrnečku nalijeme trochu vlažné vody, přidáme cukr a droždí. Zamícháme a necháme vzejít kvásek.

Oloupeme brambory a nastrouháme na struhadle najemno. Vodu z brambor odstraníme tak, že brambory dáme na čistou utěrku a tekutinu vyždímáme.

Suché brambory dáme do mísy, přidáme na kostičky nakrájené uzené maso, česnek nastrouhaný na struhadle a celá vejce. Ochutíme solí, pepřem a drhnutou majoránkou a nakonec přilijeme kvásek a vypracujeme tužší těsto, ve kterém by měla stát vařečka.

Směs přendáme do pekáčku vymazaného sádlem a vysypaného strouhankou, těsto uhladíme a necháme 10 ještě minut kynout. Pečeme odkryté při 190 °C asi 45 minut dozlatova.  

Jana Milaberská

Přivítala nás v kuchyni v patře rekonstruovaného rodinného domu. Bylo to vřelé přijetí s kávou, pálenkou i domácím švestkovým koláčem z půlročního těsta, jak jsme se dozvěděli. K tomu masová mísa a nad ní vyprávění o vaření podle fází měsíce.

Recept na bramborku má paní Milaberská po své prababičce, takže odhaduje, že bude starý téměř 100 let. Je to slaná kynutá buchta z brambor, kterou miluje celá její rodina. Paní Milaberská tvrdí, že nejlépe ji dělala stejně babička, které tak krásně vyběhla a byla vláčná. Ať se povede i vám!

Jana Milaberská a Patrik Rozehnal