Marie Nováková: Bouřka. Dobrodružný příběh o putování malého Františka a jeho koně

9. březen 2024

Franta je kluk jako každý jiný, rád se projíždí na svém koni jménem Bouřka a po škole pomáhá rodičům s hospodářstvím. 28. července 1914 ovšem během atentátu umírá následník rakousko-uherského trůnu František Ferdinand d'Este a nic už nebude takové jako dřív. Začíná válka, do které nejprve odvedou Bouřku, a pak i Frantova tatínka. Franta za ním naskočí do vlaku mířícího na frontu. Začíná velké dobrodružství. 

Účinkují: Antonín Kracik, Marie Štípková, Tomáš Petřík, Matěj Havelka, Jan Vokrouhlecký, Nina Rudišová, Klára Suchá, Barbora Šupová, Jan Vápeník, Daniel Šváb, Marek Mikulášek, Kryštof Krhovják, Miroslav Zavičár, Akram Georgi, Filip Kaňkovský, Petr Šmíd, Vojtěch Bartoš a Marie Švestková
Napsala: Marie Nováková
Dramaturgie: Lenka Veverková
Hudba: Jan Burian
Režie: Zuzana Burianová
Premiéra: 10. 4. 2021

Hra Marie Novákové zvítězila v soutěži Českého rozhlasu o nejlepší rozhlasovou hru pro děti a mládež Radio Drama Autor 2020. Autorka při psaní vycházela ze skutečných událostí či reálií, dobových článků a z publikace Vše pro dítě: Válečné dětství 1914–1918.

„Mužských válečných příběhů z bojišť známe stovky, já jsem se zaměřila na děti a ženy, které zůstaly samy. Děti často osiřely nebo hladověly a byly nucené krást a protloukat se na vlastní pěst, ženy musely zastat veškerou mužskou práci a zvládnout náročné profese,“ vysvětluje Marie Nováková, která se ve svém textu soustřeďuje na motiv věrného přátelství mezi dítětem a koněm.

Hra Marie Novákové pracuje s jemnou mystickou atmosférou, zároveň však dětskému posluchači dokáže velmi sugestivně přiblížit pocit strachu a napětí v čase válečné nejistoty.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související