Botswana je ráj pro fotografy zvířat. Je to ale i bohaté Švýcarsko Afriky

7. červenec 2015

Fotograf a cestovatel Václav Šilha se teprve včera vrátil z africké Botswany. A bylo tam příjemnější počasí, než jsme si tady teď zažili my.

„V noci tam je totiž jen kolem pěti, šesti stupňů. Nebyly tam taková vedra. Člověk má pocit, že se jede do Afriky ohřát. Jak vidno, není to vždy pravda,“ říká fotograf.

Botswana je prý ráj pro podobné lidi, jako je on. Je bohatá na divoká zvířata. Je tam obrovské množství slonů, nosorožců, lvů a levhartů, které fotografuje asi nejraději.

Slon je tiché zvíře. Nevěříte?

Taky tam prý zažil neopakovatelný zážitek se stádem slonů. „Sedíte v autě a najednou kolem vás jde 60, 80 slonů. Nebudete věřit, ale oni jsou velmi tiší. Vůbec neslyšíte jejich dupání, jen občas některý z nich zafrká. To jsou takové hrdelní zvuky, které občas vydávají. Člověk nemůže ani fotit, jak je najednou úžasně integrován do společnosti těchto obrovských zvířat.“

Čtěte také

A co strach?

Pokud je prý člověk potichu a klidný, tak si ho sloni vůbec nevšimnou. Auto je pro ně dnes už běžná součást přírody.


Než jsem nafotil svého prvního levharta, tak mi to trvalo tři roky. Je to nádherná šelma, ze které mám ale taky strach. Pro lva člověk obvykle kořistí není. Zato levhart běžně loví paviány. A ten rozdíl mezi opicí a člověkem už tak velký není.

„Když se ale najednou vynoří samotář, nebo matka s mládětem, tak může být agresivnější. Ona ale předem varuje, rozeběhne se proti vám a skloní hlavu. Dá vám tak šanci hodit tam zpátečku a vycouvat. Až když toto varovní neposlechnete, tak by pak následoval druhý, nekompromisní útok.“

Fotografie z cest Ladislava Hanouska

„Je to samozřejmě docela nepříjemný pocit, když se na vás žene takto obrovské zvíře. A vy pak zařazujete všechny možné rychlosti, jen ne tu zpátečku. Ale nikdy se nám nestalo, že by nás napadl, tedy tu zpátečku se nám vždy podařilo najít,“ dodává.

Africké Švýcarsko


Bohatství Botswany pramení z jednoho z největších nalezišť diamantů. Finance směřují hlavně do školství: děti chodí bezplatně do školy celých 9 let.

Botswana patří mezi nejbohatší země Afriky. „Je to takové Švýcarsko Afriky, tedy třetí nejbohatší stát Afriky. Přes 80 % lidí je tam gramotných, a to na černém kontinentu rozhodně není obvyklé,“ říká.

Podle Václava Šilhy se tam skvěle cestuje, na nádherných silnicích nepotkáte mnoho aut a je to tam opravdu bezpečné. „Je to dnes už bezpečnější, než třeba celá východní Afrika.“ Má také rád země, které nemají moře, a to proto, že tam nejsou turisté.

Jak v Botswaně bojují s pašeráky? Proč práce fotografa vyžaduje hlavně trpělivost? Poslechněte si ze záznamu v iRadiu.

Václav Šilha
autoři: lup , Miroslav Dittrich , Václav Šilha
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.