Botanický pozdrav z našich obchodů se zeleninou

29. prosinec 2003

Otevřené hranice nám už třináctý rok umožňují rozlet do celého světa. Promítá se to dokonce i do naší poradny v Botanické zahradě, kam se chodíte vyptávat, cože všechno jste si to ze svých cest přivezli za kytku. Na druhou stranu ani nemusíte vytáhnout paty za hranice vlastní obce a máte zase kousek botanického světa jako na dlani. Stačí zajít do nějaké velkoprodejny nebo do krámku s ovocem.

Kde jsou ty doby, kdy úzkoprofilové banány, mandarinky a pár dalších byly vzácností a ojedinělými pozdravy z teplých krajin. A tak vám vřele doporučuji podívat se takhle v zimě po pultech takových obchodů, tu sem, tu tam si po kousku koupit a na vlastní oči a jazyk ochutnat plody, které jsou v krajině jejich původu tím, čím našinci jablko: obyčejným ovocem.

Kiwi

Nejčastěji to bývají velké hruškovité plody avokáda, různá manga, chundelatá liči nebo rambutany - ale i drobné mochyně v blanitých obalech kalicha, hluboce žebrované plody karamboly, lepší na podiv než na chuť, krásně zdobící každý kompot a nadto v tropech užívané proti horečce, bolestem hlavy, průjmům a bůhví čemu ještě. Hodně se o takových plodech dozvíte dnes i v české literatuře, počínaje reeditovaným vydáním Polívkových Rostlin cizích zemí a konče přeloženou knížkou Bernda Nowaka a Bettiny Schulzové Tropické plody (v níž si ovšem nevšímejte českých názvů, protože to jsou jen nepovedeně přeložená cizí komerční jména).

Tak se do takových ovocných tropů hned za rohem podívejte a vyzkoušejte trochu dosud neznámého.

Spustit audio